Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 824
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113324
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1337
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 853
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 824
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113324
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1337
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 853
Składniki
Faworki z piekarnika są dobra alternatywą faworków smażonych w głębokim tłuszczu. Smakiem wcale nie odbiegają od tradycyjnych a maja o wiele mniej kalorii. Są bardzo chrupkie i jest to dobry pomysł nie tylko na Tłusty czwartek.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier wanilinowy żółtka, oraz kwaśną śmietanę i stopione przestudzone masło. Wszystko dokładnie zagnieść owinąć i odstawić w chłodne miejsce na około godziny. Po upływie tego czasu ciasto wałkujemy na bardzo cieniutki placek, wycinamy małe prostokąty, w środku nacinamy i przekładamy jednym końcem przez powstałe nacięcie(dokładny sposób zwijania pokazany na filmie). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.