Do góry

Przekąski Przepis na:

Filet z morszczuka po grecku.

Filet z morszczuka po grecku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1530 Ocena: 20779

Dodano:

Odsłon: 344

Filety z morszczuka duszone w warzywach z dużą ilością przypraw i winem wytrawnym. Podajemy jako zimną przystawkę.

Składniki

  • filet z morszczuka 8 szt.
  • marchew 7 szt.
  • pietruszka korzeń 1 szt
  • por 10 cm
  • seler 1 mały
  • cebula 2 szt.
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • Domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • białe, wytrawne wino 1 szklanka 200 ml
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 6-8 szt.
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy
  • pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
  • papryka mielona słodka 2 łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • mąka pszenna do panierowania ryby
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Filet z morszczuka po grecku.

Przygotowanie

  1. Ryby płuczemy, odciskamy z wody i osuszamy papierowymi ręczniczkami. Obraną marchew, seler i korzeń pietruszki ścieramy przez duże oczka, por kroimy w plasterki, cebule kroimy w kostkę. Posolone, doprawione pieprzem kawałki ryby obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju na rumiany kolor.

  2. Usmażone kawałki ryby wykładamy na talerz, a do garnczka wkładamy wszystkie warzywa, podlewamy szklanką wytrawnego, białego wina i dusimy pod przykryciem. Warzywa dusimy do ich miękkości, doprawiamy przyprawami do smaku. Do garnka dodajemy pastę rosołową, sos sojowy, sól, liście laurowe, ziele angielskie, chwilę jeszcze dusimy.

  3. Gotowy sos studzimy. W pojemniku układamy warstwę ostudzonego sosu, usmażone filety i tak układamy do wyczerpania składników.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń