Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niejednokrotnie eksperymentowałam z przepisami na pizzę. Chciałam zrobić z niej lżejszą i mniej kaloryczną wersję. Były już pizze na cieście z mąki ryżowej, z mąki pełnoziarnistej, kukurydzianej. Dziś całkowicie odmienna wersja- z cukinii i patisona ! Muszę przyznać, że to mój dotychczasowy faworyt. Pysznie !
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 359
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 1209
Zwykła surówka z rzodkwi i marchewki , za to soczysta i pięknie podana.
Odsłon: 359
Włoski przepis a smaki bardzo podobne.
Odsłon: 1209
Składniki
Wykonanie: Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z soków (najlepiej przez ściereczkę). Dodać mąkę, otręby i roztrzepane jajka. Dodać starty ser cheddar, przeciśnięty czosnek, doprawić i wymieszać. Rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp. 200 st (góra-dół).
W między czasie pokroić składniki na wierzch pizzy- można je delikatnie podsmażyć, dodać bazylię, sól i oregano. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem i dodać składniki. Zapiec ponownie około 7 minut. * ser dodany do ciasta można pominąć - jednak zdecydowanie lepiej smakuje z takim dodatkiem :)