Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna przekąska lub kolacja. Smakuje na ciepło i na zimno
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 901
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4533
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1152
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 516
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 901
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4533
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1152
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 516
Składniki
Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, całość wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Następnie dodać mąkę, sól i olej. Ciasto wymieszać łyżką, następnie zagnieść dłońmi do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu ok. 1 godz. (aż podwoi objetość) Obrane cebule pokroić w piórka i smażyć je na niewielkiej ilości oleju kilka minut, aż będą miękkie. Dodać cukier i ocet, całość dusić przez kilka minut. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Dłonmi rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta. Następnie wyłożyć cebulę
Ciasto złożyć kilka razy tak, aby część cebuli znalazła się w cieście, a część na wierzchu. Ciasto będzie luźne i kleiste, dlatego należy blat podsypywać mąką. Blachę (25 x 35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Palcem zrobić w wyrośniętym cieście dołki i umieścić w każdym z nich połówkę lub całą oliwkę.
Ciasto piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego :-) Inspiracja z bloga Mirabelki