Do góry

Przekąski Przepis na:

Focaccia z karmelizowaną cebulą i oliwkami

Focaccia z karmelizowaną cebulą i oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10182

Dodano:

Odsłon: 504

Smaczna przekąska lub kolacja. Smakuje na ciepło i na zimno

Składniki

  • dożdże 2,5 dag
  • cukier 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • mąka pszenna 45 dag
  • olej 2 łyżki
  • woda ciepła 320 ml
  • cebula 2 duże
  • oliwki (u mnie ok. 15 szt,)
  • cukier 1 łyżka
  • ocet 4 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, całość wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Następnie dodać mąkę, sól i olej. Ciasto wymieszać łyżką, następnie zagnieść dłońmi do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu ok. 1 godz. (aż podwoi objetość)
    Obrane cebule pokroić w piórka i smażyć je na niewielkiej ilości oleju kilka minut, aż będą miękkie. Dodać cukier i ocet, całość dusić przez kilka minut. Przestudzić.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Dłonmi rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta. Następnie wyłożyć cebulę

  2. Ciasto złożyć kilka razy tak, aby część cebuli znalazła się w cieście, a część na wierzchu. Ciasto będzie luźne i kleiste, dlatego należy blat podsypywać mąką.
    Blachę (25 x 35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.

  3. Palcem zrobić w wyrośniętym cieście dołki i umieścić w każdym z nich połówkę lub całą oliwkę.

  4. Ciasto piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego :-)

    Inspiracja z bloga Mirabelki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 listopada 2017 No masz, z oliwkami, to zawsze i wszędzie :D

Ja tam naliczyłem ponad 30-ci, ale czym więcej, tym lepiej ;)
Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń