Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna przekąska lub kolacja. Smakuje na ciepło i na zimno
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11290
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11290
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4944
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1137
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9840
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1460
Składniki
Do miski wlać wodę, dodać pokruszone drożdże i cukier, całość wymieszać i odstawić na 5-10 minut. Następnie dodać mąkę, sól i olej. Ciasto wymieszać łyżką, następnie zagnieść dłońmi do uzyskania gładkiego, sprężystego ciasta. Przełożyć je do miski, przykryć ściereczką i umieścić w ciepłym miejscu ok. 1 godz. (aż podwoi objetość) Obrane cebule pokroić w piórka i smażyć je na niewielkiej ilości oleju kilka minut, aż będą miękkie. Dodać cukier i ocet, całość dusić przez kilka minut. Przestudzić. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Dłonmi rozciągnąć ciasto na kształt prostokąta. Następnie wyłożyć cebulę
Ciasto złożyć kilka razy tak, aby część cebuli znalazła się w cieście, a część na wierzchu. Ciasto będzie luźne i kleiste, dlatego należy blat podsypywać mąką. Blachę (25 x 35cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć na nią ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia.
Palcem zrobić w wyrośniętym cieście dołki i umieścić w każdym z nich połówkę lub całą oliwkę.
Ciasto piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Smacznego :-) Inspiracja z bloga Mirabelki