Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Włoski chlebek - drożdżowy, puszysty z chrupiącą skórką, obsypany gruboziarnistą solą. Idealny do zajadania z oliwą.
Składniki
Z tej porcji wychodzą 2 okrągłe foremki po 25 - 30cm. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na oleju, aż zmiękną. Pieczarki można opcjonalnie posypać pieprzem. Po godzinie do ciasta dodajemy rozmaryn (liście odrywamy od gałązki i tniemy na małe kawałki), chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy do dwóch natartych oliwą okrągłych foremek. Ciasto u góry też smarujemy oliwą i odstawiamy na pół godziny.
Palcem zamoczonym w oliwie robimy dziurki w wyrośniętym cieście.
W każdą dziurką wsadzamy kawałek mozzarelli.
Mozzarellę przykrywamy przesmażonymi pieczarkami. Całość posypujemy świeżym rozmarynem (całymi liśćmi lub, jak u mnie, w mniejszych kawałkach) i posypujemy solą gruboziarnistą.
Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut. Najlepsza jest na ciepło, ale następnego dnia też będzie pyszna. Najlepiej smakuje maczana w oliwie lub dobrym oleju. Ja jadłam z olejem orzechowym i smakowała wybornie!