Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 342 Ocena: 3075
Dodano: 24.01.2020
Odsłon: 1501
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Z tej porcji wychodzą 2 okrągłe foremki po 25 - 30cm.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na oleju, aż zmiękną. Pieczarki można opcjonalnie posypać pieprzem.
Po godzinie do ciasta dodajemy rozmaryn (liście odrywamy od gałązki i tniemy na małe kawałki), chwilę zagniatamy.
Ciasto dzielimy na pół i wykładamy do dwóch natartych oliwą okrągłych foremek. Ciasto u góry też smarujemy oliwą i odstawiamy na pół godziny.
Palcem zamoczonym w oliwie robimy dziurki w wyrośniętym cieście.
W każdą dziurką wsadzamy kawałek mozzarelli.
Mozzarellę przykrywamy przesmażonymi pieczarkami. Całość posypujemy świeżym rozmarynem (całymi liśćmi lub, jak u mnie, w mniejszych kawałkach) i posypujemy solą gruboziarnistą.
Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Najlepsza jest na ciepło, ale następnego dnia też będzie pyszna.
Najlepiej smakuje maczana w oliwie lub dobrym oleju. Ja jadłam z olejem orzechowym i smakowała wybornie!
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Dolcevita-in-my-kitchen 03 lutego 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo apetycznie wyglada, super przepis :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 25 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Super :)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 24 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Świetna:)1 Kto głosował? | Odpowiedz

Maudie 24 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pychota:)1 Kto głosował? | Odpowiedz