Do góry

Przekąski Przepis na:

Focaccia z pieczarkami, rozmarynem i mozarellą

Focaccia z pieczarkami, rozmarynem i mozarellą

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1561

Dodano:

Odsłon: 312

Włoski chlebek - drożdżowy, puszysty z chrupiącą skórką, obsypany gruboziarnistą solą. Idealny do zajadania z oliwą.

Składniki

  • Na ciasto:
  • Mąka - 700g
  • Woda - ok 380ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Rozmaryn świeży - 2 gałązki
  • Drożdże świeże - 20g
  • Dodatkowo:
  • Pieczarki - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Mozarella - 1 kulka (125g)
  • Rozmaryn świeży - 3 gałązki
  • Sól gruboziarnista - do obsypania
  • Oliwa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Focaccia z pieczarkami, rozmarynem i mozarellą

Przygotowanie

  1. Z tej porcji wychodzą 2 okrągłe foremki po 25 - 30cm.

    W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże Dodajemy mąkę, cukier, sól, oliwę i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

    W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na oleju, aż zmiękną. Pieczarki można opcjonalnie posypać pieprzem.

    Po godzinie do ciasta dodajemy rozmaryn (liście odrywamy od gałązki i tniemy na małe kawałki), chwilę zagniatamy.

    Ciasto dzielimy na pół i wykładamy do dwóch natartych oliwą okrągłych foremek. Ciasto u góry też smarujemy oliwą i odstawiamy na pół godziny.

  2. Palcem zamoczonym w oliwie robimy dziurki w wyrośniętym cieście.

  3. W każdą dziurką wsadzamy kawałek mozzarelli.

  4. Mozzarellę przykrywamy przesmażonymi pieczarkami. Całość posypujemy świeżym rozmarynem (całymi liśćmi lub, jak u mnie, w mniejszych kawałkach) i posypujemy solą gruboziarnistą.

  5. Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.

    Najlepsza jest na ciepło, ale następnego dnia też będzie pyszna.
    Najlepiej smakuje maczana w oliwie lub dobrym oleju. Ja jadłam z olejem orzechowym i smakowała wybornie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń