Do góry

Przekąski Przepis na:

francuskie kapuśniaczki

francuskie kapuśniaczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8655

Dodano:

Odsłon: 18412

Ciepła przekąska dla wszystkich. Wraz z gorącym czerwonym barszczykiem posmakuje małemu i dużemu :) Farsz przygotowałam dzień wcześniej, więc zrobienie ich było kwestią 25 minut. Przepis na 16 sztuk.

Składniki

  • 2 paczki schłodzonego ciasta francuskiego
  • farsz: 500 gramów pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)
  • 500 gramów kiszonej kapusty (może być z marchewką)
  • 2 średnie cebule, 1 liść laurowy
  • 2 szczypty kminku, sól, czarny pieprz
  • dodatkowo: kminek lub sezam do posypania, 1 rozbełtane jajo
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kapustę odcisnąć z soku, pokroić drobno. Wrzucić do garnka, zalać wodą, wrzucić liść laurowy, kminek, gotować do miękkości, schłodzić, odcisnąć z wody.

    Pieczarki dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki. Niewielką ilość oleju rozgrzać w rondlu lub na patelni typu wok, wrzucić pieczarki, kiedy wytracą wilgoć i zaczną się smażyć, dodać posiekane cebule, smażyć do zeszklenia tych ostatnich. Na tą samą patelnię wrzucić odciśniętą kapustę, smażyć razem pieczarkami, do wytracenia wilgoci, około 8 minut. Następnie dodać sól i pieprz, wymieszać i schłodzić.

  2. Ciasto francuskie rozłożyć, ponacinać w kwadraty.

  3. Na każdy z nich nałożyć farsz, brzegi ciasta posmarować rozbełtanym jajem, lekko skleić wyrównując brzegi.

  4. Potem docisnąć jeszcze widelcem.

  5. Poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować pozostałym rozbełtanym jajem, posypać ziarnami. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec około 20 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie), do zezłocenia.

    Postępować tak do wykończenia ciasta i farszu.

    Podawać gorące :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 lutego 2015 Dawno nie robiłam a uwielbiam:)Ewuś,mogłabyś napisać jakie ciasto kupujesz?

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysiaz 19 lutego 2015 ale pyszności :) na niedzielę w takim razie zrobię barszcz z takimi cudeńkami :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 19 lutego 2015 Mmm...jaki pyszny dodatek do barszczyku:)do zrobienia koniecznie:) Odpowiedzi: 1 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kstr54 19 lutego 2015 Hmm, pyszotka, u mnie z kapusta i miesem wolowym gotowanym, czesc zjedzona a czesc zamrozona dla niespodziewanych gosci,pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń