Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-05-2008
Idealna przystawka i danie główne
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 124
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2674
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 267
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2623
Delikatny filet z dorsza otulony sosem z natki pietruszki.
Odsłon: 124
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 2674
W truskawkowym sezonie nie może zabraknąć takiego klasyczka jak makaron z tru...
Odsłon: 267
Dzisiaj w roli głównej kapusta pekińska. Pekinka raczej kojarzy się z surówką...
Odsłon: 2623
Składniki
Cebulę zeszklić na maśle, dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, startą marchewkę, sól i pieprz do smaku. Smażyć jeszcze przez chwilę a pod koniec dodać starty ser żółty. Gdy trochę przestygnie przełożyć do miski i zmieszać z serem białym. Mamy gotowy farsz do naszych calzone. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pokroić na kwadraty 5/5 cm. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć część farszu. Zaginać po przekątnej, ugniatając końcówki tworząc małe trójkątne pierożki. Po wyłożeniu na blachę do pieczenia calzone posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 min. Podawać z sałątą i sosem majonezowo-czosnkowo-jogurtowym. Pycha.