Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 3329
Dodano: 09.02.2008
Odsłon: 32382
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Cebulę zeszklić na maśle, dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, startą marchewkę, sól i pieprz do smaku. Smażyć jeszcze przez chwilę a pod koniec dodać starty ser żółty. Gdy trochę przestygnie przełożyć do miski i zmieszać z serem białym. Mamy gotowy farsz do naszych calzone. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pokroić na kwadraty 5/5 cm. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć część farszu. Zaginać po przekątnej, ugniatając końcówki tworząc małe trójkątne pierożki. Po wyłożeniu na blachę do pieczenia calzone posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 min. Podawać z sałątą i sosem majonezowo-czosnkowo-jogurtowym. Pycha.
Na skróty
Komentarze do przepisu (7)

Europa112 19 marca 2014Zgłoś do usunięcia
Polecam.Zrobiłem trochę w innym kształcie, bo z pierogów zrobiły mi się olbrzymie uszka,które zresztą bardzo ładnie optycznie wyglądały.
8 Kto głosował? | Odpowiedz

kulka05 22 października 2010Zgłoś do usunięcia
ROBIŁAM - PRZEPYSZNE - BARDZO POLECAM - GRATULUJE PRZEPISU :)8 Kto głosował? | Odpowiedz

truskawa 20 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Wyglada wysmienicie! Zamierzam zrobic za tydz :)8 Kto głosował? | Odpowiedz

truskawa 20 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
Wyglada wyzmienicie! Zamierzam zrobic za tydz :)8 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 02 marca 2010Zgłoś do usunięcia
witam:)zrobiłam i wszystkim smakowało:)
świetny przepis, do tego zrobiłam barszcz ukraiński, jami:)
8 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 26 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
upiekłam wczoraj z podwójnej porcji, w domciu pożarli zanim wystygło, a teraz siedze w pracy i pożeramy z koleżankami ostatnie sztuki, miodzio!!!!8 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 25 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
ooooooo, tego własnie szukałam, lecę po szpinak!!!! Dam znac po konsumpcji, pzdr!!!8 Kto głosował? | Odpowiedz