Do góry

Przekąski Przepis na:

francuskie mini calzone ze szpinakiem

Przepis dnia 2008-05-25
francuskie mini calzone ze szpinakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 3344

Dodano:

Odsłon: 33014

Idealna przystawka i danie główne

Składniki

  • szpinak mrożony, 1 opakowanie
  • Ser biały, pół kostki
  • marchewka, 1
  • ser żółty, 10 dkg
  • Gałka muszkatołowa, szczypta
  • masło, 2 łyżki
  • ciasto francuskie
  • roztrzepane jajko, 1
  • cebula, 1
  • czosnek, 3 ząbki
3-4 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
francuskie mini calzone ze szpinakiem

Przygotowanie

  1. Cebulę zeszklić na maśle, dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, startą marchewkę, sól i pieprz do smaku. Smażyć jeszcze przez chwilę a pod koniec dodać starty ser żółty. Gdy trochę przestygnie przełożyć do miski i zmieszać z serem białym. Mamy gotowy farsz do naszych calzone. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pokroić na kwadraty 5/5 cm. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć część farszu. Zaginać po przekątnej, ugniatając końcówki tworząc małe trójkątne pierożki. Po wyłożeniu na blachę do pieczenia calzone posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 min. Podawać z sałątą i sosem majonezowo-czosnkowo-jogurtowym. Pycha.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Europa112 19 marca 2014 Polecam.
Zrobiłem trochę w innym kształcie, bo z pierogów zrobiły mi się olbrzymie uszka,które zresztą bardzo ładnie optycznie wyglądały.

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kulka05 22 października 2010 ROBIŁAM - PRZEPYSZNE - BARDZO POLECAM - GRATULUJE PRZEPISU :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

truskawa 20 sierpnia 2010 Wyglada wysmienicie! Zamierzam zrobic za tydz :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

truskawa 20 sierpnia 2010 Wyglada wyzmienicie! Zamierzam zrobic za tydz :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 marca 2010 witam:)
zrobiłam i wszystkim smakowało:)
świetny przepis, do tego zrobiłam barszcz ukraiński, jami:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 stycznia 2010 upiekłam wczoraj z podwójnej porcji, w domciu pożarli zanim wystygło, a teraz siedze w pracy i pożeramy z koleżankami ostatnie sztuki, miodzio!!!!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 25 stycznia 2010 ooooooo, tego własnie szukałam, lecę po szpinak!!!! Dam znac po konsumpcji, pzdr!!!

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń