Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 25-05-2008
Idealna przystawka i danie główne
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 469
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 469
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 807
Składniki
Cebulę zeszklić na maśle, dodać rozmrożony i odciśnięty szpinak, czosnek, gałkę muszkatołową, startą marchewkę, sól i pieprz do smaku. Smażyć jeszcze przez chwilę a pod koniec dodać starty ser żółty. Gdy trochę przestygnie przełożyć do miski i zmieszać z serem białym. Mamy gotowy farsz do naszych calzone. Ciasto francuskie rozwałkować na stolnicy pokroić na kwadraty 5/5 cm. Na każdy kawałek ciasta wyłożyć część farszu. Zaginać po przekątnej, ugniatając końcówki tworząc małe trójkątne pierożki. Po wyłożeniu na blachę do pieczenia calzone posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20 min. Podawać z sałątą i sosem majonezowo-czosnkowo-jogurtowym. Pycha.