Do góry

Przekąski Przepis na:

frittata wigilijna

frittata wigilijna

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 1391

Dodano:

Odsłon: 605

trochę przerobiona po mojemu frittata kalabryjska ;-) z aromatycznymi pieczarkami,dymką,parmezanem i zieloną pietruszką można serwować codziennie ;-) nie tylko na wigilię

Składniki

  • pieczarki 20 szt.w miarę duże
  • jajka 10 szt.
  • parmezan
  • cebulka dymka
  • Czosnek
  • zielona pietruszka
  • Masło
  • olej rzepakowy
  • sól młynek
  • czarny pieprz młynek
  • bagietki czosnkowe albo ciabatty
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. z pieczarek usuwamy nóżki i obieramy kapelusze ze skórki
    pieczemy na sklarowanym maśle i odrobinie oleju aż się pięknie zarumienią i odparują całą zawartość wody-odstawiamy

    ścieramy na drobne wiórki parmezan,kroimy w miarę drobno cebulkę i czosnek

    roztrzepujemy jajka,dodając do nich parmezan,czosnek i cebulkę i przyprawiamy pieprzem oraz solimy

    na rozgrzaną patelnię z zarumienionymi kapeluszami pieczarek wlewamy roztrzepane jajka z całą zawartością dodatków i wszystko razem pieczemy na złoty kolor

    podajemy frittatę posypaną zieloną pietruszką albo szczypiorkiem z ulubionymi bułeczkami

    super smakuje frittata z patelni tak podana i najlepiej 1 patelnia ( w miarę mała ) dla 1 gościa ;-)

  2. Smacznego ;-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń