Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na złociste frytki, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2539
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3445
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1532
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2219
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2539
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3445
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1532
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2219
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w równej długości i szerokości słupki.
Zalewamy wodą i bardzo dokładnie płuczemy, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi.
Przepłukane frytki przekładamy do garnka, zalewamy nieosoloną wodą. Podgrzewamy, aż woda zacznie wrzeć i gotujemy ok 3 min. Frytki gotuje się po to, żeby pozbyć się nadmiaru cukrów prostych, które powodują, że frytki w czasie smażenia szybko brązowieją i stają się lekko gorzkie. Dzięki gotowaniu frytki będą bardziej miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz oraz nie sflaczeją
Podczas gotowania możemy dodać do wody łyżkę octu - to sprawi, że frytki będą miały bardziej wyrazisty smak.
Delikatnie wyjmujemy frytki z wody na durszlak i odcedzamy je z wody na papierowym ręczniku.
Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto.