Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na złociste frytki, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 96
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 75
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 132
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 78
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 170
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 96
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 75
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 132
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 78
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 170
Składniki
Ziemniaki obieramy i kroimy w równej długości i szerokości słupki.
Zalewamy wodą i bardzo dokładnie płuczemy, żeby pozbyć się nadmiaru skrobi.
Przepłukane frytki przekładamy do garnka, zalewamy nieosoloną wodą. Podgrzewamy, aż woda zacznie wrzeć i gotujemy ok 3 min. Frytki gotuje się po to, żeby pozbyć się nadmiaru cukrów prostych, które powodują, że frytki w czasie smażenia szybko brązowieją i stają się lekko gorzkie. Dzięki gotowaniu frytki będą bardziej miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz oraz nie sflaczeją
Podczas gotowania możemy dodać do wody łyżkę octu - to sprawi, że frytki będą miały bardziej wyrazisty smak.
Delikatnie wyjmujemy frytki z wody na durszlak i odcedzamy je z wody na papierowym ręczniku.
Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto.