Jeśli kiedykolwiek mielibyście szansę na kupienie całych sardynek lub chociaż tuszek bez głowy nawet nie zastanawiajcie się nad tym długo tylko kupujcie. Jest to przekąska idealna do piwa lub po prostu pochrupania wieczorem.
Frytowane sardynki
Składniki
- sardynki, 500 g
- mąka, 3/4 szklanki
- sól morska, pieprz, chili, do smaku
- cytryna, 2-3 szt.
- kolendra lub pietruszka, pęczek
- olej do smażenia
Składniki
- sardynki, 500 g
- mąka, 3/4 szklanki
- sól morska, pieprz, chili, do smaku
- cytryna, 2-3 szt.
- kolendra lub pietruszka, pęczek
- olej do smażenia

Etapy przygotowania
Sardynki wypłukać w zimnej wodzie.
Zmieszać mąkę z morską solą i pieprzem lub chili. Ilość ostrych przypraw uzależniona jest od tego czy chcemy bardziej, czy mniej pikantne rybki.
Każdą sardynkę obtoczyć w mące, obsypać jej nadmiar i frytować w dobrze rozgrzanym oleju tak długo, aż będzie miała złocisty kolor i będzie chrupiąca.
Sardynki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Do oleju po sardynkach wrzucić posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Po kilku sekundach wyłowić i posypać tym usmażone rybki. Zioła można również dodać tylko posiekane, surowe, będą wtedy bardziej aromatyczne.
Cytrynę pokroić w ósemki i obłożyć nią sardynki na talerzu. Gotowe danie posypać odrobiną soli morskiej.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)



Składniki
- sardynki, 500 g
- mąka, 3/4 szklanki
- sól morska, pieprz, chili, do smaku
- cytryna, 2-3 szt.
- kolendra lub pietruszka, pęczek
- olej do smażenia
Sardynki wypłukać w zimnej wodzie.
Zmieszać mąkę z morską solą i pieprzem lub chili. Ilość ostrych przypraw uzależniona jest od tego czy chcemy bardziej, czy mniej pikantne rybki.
Każdą sardynkę obtoczyć w mące, obsypać jej nadmiar i frytować w dobrze rozgrzanym oleju tak długo, aż będzie miała złocisty kolor i będzie chrupiąca.
Sardynki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Do oleju po sardynkach wrzucić posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Po kilku sekundach wyłowić i posypać tym usmażone rybki. Zioła można również dodać tylko posiekane, surowe, będą wtedy bardziej aromatyczne.
Cytrynę pokroić w ósemki i obłożyć nią sardynki na talerzu. Gotowe danie posypać odrobiną soli morskiej.
zgadzam się w 100%. Im świeższy produkt tym danie lepsze. Na zdrowie :)
zjedz tak szprotki to dopiero zobaczysz jaka pycha!