Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe sushi nie jest trudne, a robienie go daje sporo radości. Dziś wersja z krewetkami w tempurze i warzywami.
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35668
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1195
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5996
To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35668
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1195
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1754
Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 5996
Składniki
Ryż płuczemy w wodzie, aż będzie ona czysta. Można zalać ryż na pół godziny przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Odlewamy całą wodę. Teraz zalewamy świeżą wodą w stosunku 1:1 do ryżu. Gotujemy, nie mieszamy. Od momentu wrzenia wody, gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze 15 minut pod przykryciem. Teraz ryż będzie miał odpowiednią konsystencję. Po schłodzeniu dodajemy zaprawę. Można dać większą ilość - najlepiej próbować, aby uzyskać smak, jaki nam odpowiada. Krewetki czyścimy i obieramy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Tempurę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy zimną wodą, po trochę, aby uzyskać dość gęste ciasto. Zamaczamy krewetki i wkładamy do nagrzanego oleju. Smażymy około 4 minuty, aż ładnie się zarumienią. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na macie bambusowej układamy nori, błyszczącą stroną do dołu. Mokrymi dłońmi nakładamy ryż, pozostawiając wolny jeden koniec (jak na zdjęciu). Na ryż dajemy trochę majonezu, krewetki, kanpyo i pokrojone w paski warzywa. Zawijamy rolkę, korzystając z maty. Lekko dociskamy i rolujemy całość, aby dobrze się trzymała.
Gotowe sushi kroimy na kawałki, często wycierając nóż. Podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym, słodko-ostrym lub, jak u mnie, sriracha mayo.