Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe sushi nie jest trudne, a robienie go daje sporo radości. Dziś wersja z krewetkami w tempurze i warzywami.
Ryż płuczemy w wodzie, aż będzie ona czysta. Można zalać ryż na pół godziny przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Odlewamy całą wodę. Teraz zalewamy świeżą wodą w stosunku 1:1 do ryżu. Gotujemy, nie mieszamy. Od momentu wrzenia wody, gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze 15 minut pod przykryciem. Teraz ryż będzie miał odpowiednią konsystencję. Po schłodzeniu dodajemy zaprawę. Można dać większą ilość - najlepiej próbować, aby uzyskać smak, jaki nam odpowiada.
Krewetki czyścimy i obieramy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Tempurę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy zimną wodą, po trochę, aby uzyskać dość gęste ciasto. Zamaczamy krewetki i wkładamy do nagrzanego oleju. Smażymy około 4 minuty, aż ładnie się zarumienią. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Na macie bambusowej układamy nori, błyszczącą stroną do dołu. Mokrymi dłońmi nakładamy ryż, pozostawiając wolny jeden koniec (jak na zdjęciu). Na ryż dajemy trochę majonezu, krewetki, kanpyo i pokrojone w paski warzywa. Zawijamy rolkę, korzystając z maty. Lekko dociskamy i rolujemy całość, aby dobrze się trzymała.
Gotowe sushi kroimy na kawałki, często wycierając nóż. Podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym, słodko-ostrym lub, jak u mnie, sriracha mayo.
Przepis dnia
Nowy Rok trzeba go godnie zacząć, więc dzisiaj serwuję moje ulubione krewetki...
Odsłon: 22054
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 19
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3019
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1549
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 105
Genialna zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ziemniaków. Prosta i łatwa w...
Odsłon: 195
Przepis pomoże Ci przygotować obiad, gdy zapomnisz rozmrozić mięso. Danie pr...
Odsłon: 19
Dzisiaj trochę relaksu przy kawie. Takie domowe ciasteczka są super dodatkiem...
Odsłon: 3019
Bardzo lubię kaczkę w całości z owocami i poszczególne jej części osobno. Dzi...
Odsłon: 1549
Fit obiad - kasza kuskus, rolada z oliwkami i fasolka szparagowa to zdecydowa...
Odsłon: 105
Genialna zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ziemniaków. Prosta i łatwa w...
Odsłon: 195
Składniki
Ryż płuczemy w wodzie, aż będzie ona czysta. Można zalać ryż na pół godziny przed gotowaniem, ale nie jest to konieczne. Odlewamy całą wodę. Teraz zalewamy świeżą wodą w stosunku 1:1 do ryżu. Gotujemy, nie mieszamy. Od momentu wrzenia wody, gotujemy na małym ogniu jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i trzymamy jeszcze 15 minut pod przykryciem. Teraz ryż będzie miał odpowiednią konsystencję. Po schłodzeniu dodajemy zaprawę. Można dać większą ilość - najlepiej próbować, aby uzyskać smak, jaki nam odpowiada. Krewetki czyścimy i obieramy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Tempurę mieszamy z odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy zimną wodą, po trochę, aby uzyskać dość gęste ciasto. Zamaczamy krewetki i wkładamy do nagrzanego oleju. Smażymy około 4 minuty, aż ładnie się zarumienią. Odkładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na macie bambusowej układamy nori, błyszczącą stroną do dołu. Mokrymi dłońmi nakładamy ryż, pozostawiając wolny jeden koniec (jak na zdjęciu). Na ryż dajemy trochę majonezu, krewetki, kanpyo i pokrojone w paski warzywa. Zawijamy rolkę, korzystając z maty. Lekko dociskamy i rolujemy całość, aby dobrze się trzymała.
Gotowe sushi kroimy na kawałki, często wycierając nóż. Podajemy z marynowanym imbirem i sosem sojowym, słodko-ostrym lub, jak u mnie, sriracha mayo.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Kajmakowe wafle
Przekąski
Tortilla i sos czosnkowy
Przekąski
Letnie roladki z tortilli
Przekąski
Frytki z marchewki, przygotowane we frytkownicy beztłuszczowej/airfryer
Kajmakowe wafle
Dzisiaj coś na osłodę. Prosty przepis nie wymagajacy wirtuozerji kulinarnej,...
Odsłon: 27
Tortilla i sos czosnkowy
Super przekąska
Odsłon: 251