Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta z golonki.

Galareta z golonki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 698

Dodano:

Odsłon: 11848

Pożywne na zimno.

Składniki

  • Około 1kg golonki wieprzowej,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora i selera,
  • świeży lubczk i bazylia, 1 listek laurowy, kilka ziaren pieprzu kolorowgo,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 1,5 l wody.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Golonkę zalać wodą i gotować około 1,5 godziny na wolnym ogniu.

  2. Dodać wszystkie warzywa i przyprawy. Gotować jeszcze przez 1 godz.

  3. Zdjąć z ognia, wyjąć ugotowaną golonkę i warzywa. Wsypać żelatynę, mieszać, aż żelatyna się rozpuści.
    Uzyskuję około 1 litra wywaru.
    Do galarety dodaję tylko samo mięso i pokrojoną w kostkę marchewkę.

  4. Odstawiam do lodówki aż stężeje.
    Z wywaru i mięsa mam 4 salaterki galarety.

  5. Galareta jest dobra na zdrowe kości i stawy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń