Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna galareta z golonki wieprzowej w słoiczkach.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4794
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 901
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1346
Składniki
Z golonki pozbywamy się kości i skóry, płuczemy pod bieżącą wodą. Kości z golonki i mięso wkładamy do garnczka, zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy oprócz czosnku, czosnek wrzucamy 10 minut przed końcem gotowania. Doprowadzamy do wrzenia wody w garnczku i na wolnym ogniu gotujemy 1 godzinę. Po 1 godzinie mięso powinno być już miękkie.
Wyjmujemy łyżką cedzakową Odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzone mięso kroimy w kostkę, oddzielamy także mięso od kości i kroimy je drobno. Wywar z gotowania przelewamy przez drobne sitko.
Przygotowujemy 5 słoiczków 350 ml, parzymy je i wycieramy do sucha. Pokrojone mięso z golonki wkładamy na luźno do słoiczków.
Słoiczki z mięsem zalewamy gorącym wywarem i zakręcamy. Słoiczków nie potrzeba pasteryzować, chyba że ktoś chce dłużej przechowywać, to wtedy musi przeprowadzić tyndalizację (potrójne pasteryzowanie, co 24 godziny). Ja nie pasteryzowałam galaret w słoiczkach, gdyż w lodówce śmiało mogą stać 7-14 dni.
Smacznego!!!