Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta z golonki w słoiczkach.

Galareta z golonki w słoiczkach.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1505 Ocena: 20239

Dodano:

Odsłon: 8339

Bardzo smaczna galareta z golonki wieprzowej w słoiczkach.

Składniki

  • golonka tylna bez skóry
  • kości z 2 golonek
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 5 ziaren
  • domowa pasta rosołowa lub kupna kostka rosołowa
  • Sól
  • Pieprz
  • czosnek 4 ząbki
  • słoiczki 350 ml 5 szt.
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z golonki pozbywamy się kości i skóry, płuczemy pod bieżącą wodą. Kości z golonki i mięso wkładamy do garnczka, zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy oprócz czosnku, czosnek wrzucamy 10 minut przed końcem gotowania. Doprowadzamy do wrzenia wody w garnczku i na wolnym ogniu gotujemy 1 godzinę. Po 1 godzinie mięso powinno być już miękkie.

  2. Wyjmujemy łyżką cedzakową Odstawiamy do wystudzenia.

  3. Ostudzone mięso kroimy w kostkę, oddzielamy także mięso od kości i kroimy je drobno. Wywar z gotowania przelewamy przez drobne sitko.

  4. Przygotowujemy 5 słoiczków 350 ml, parzymy je i wycieramy do sucha. Pokrojone mięso z golonki wkładamy na luźno do słoiczków.

  5. Słoiczki z mięsem zalewamy gorącym wywarem i zakręcamy. Słoiczków nie potrzeba pasteryzować, chyba że ktoś chce dłużej przechowywać, to wtedy musi przeprowadzić tyndalizację (potrójne pasteryzowanie, co 24 godziny). Ja nie pasteryzowałam galaret w słoiczkach, gdyż w lodówce śmiało mogą stać 7-14 dni.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń