Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna galareta z golonki wieprzowej w słoiczkach.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 868
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 55
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2118
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4128
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 868
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 55
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2118
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4128
Składniki
Z golonki pozbywamy się kości i skóry, płuczemy pod bieżącą wodą. Kości z golonki i mięso wkładamy do garnczka, zalewamy wodą do przykrycia mięsa i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy oprócz czosnku, czosnek wrzucamy 10 minut przed końcem gotowania. Doprowadzamy do wrzenia wody w garnczku i na wolnym ogniu gotujemy 1 godzinę. Po 1 godzinie mięso powinno być już miękkie.
Wyjmujemy łyżką cedzakową Odstawiamy do wystudzenia.
Ostudzone mięso kroimy w kostkę, oddzielamy także mięso od kości i kroimy je drobno. Wywar z gotowania przelewamy przez drobne sitko.
Przygotowujemy 5 słoiczków 350 ml, parzymy je i wycieramy do sucha. Pokrojone mięso z golonki wkładamy na luźno do słoiczków.
Słoiczki z mięsem zalewamy gorącym wywarem i zakręcamy. Słoiczków nie potrzeba pasteryzować, chyba że ktoś chce dłużej przechowywać, to wtedy musi przeprowadzić tyndalizację (potrójne pasteryzowanie, co 24 godziny). Ja nie pasteryzowałam galaret w słoiczkach, gdyż w lodówce śmiało mogą stać 7-14 dni.
Smacznego!!!