Do góry

Przekąski Przepis na:

Galareta z podudzi kurczaka

Galareta z podudzi kurczaka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1658 Ocena: 26166

Dodano:

Odsłon: 1644

Bardzo smaczna galareta z podudzi kurczaka.

Składniki

  • podudzia z kurczaka 1,5 kg - 8 szt.
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • pasta rosołowa 1 łyżka
  • liść laurowy 5 szt.
  • ziele angielskie 10 szt.
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • żelatyna 70 g
  • woda 3 litry
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Galareta z podudzi kurczaka

Przygotowanie

  1. Podudzia z kurczaka czyścimy, płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy go garnka i zalewamy wodą. Zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i pastę rosołową, gotujemy 30 minut. Po tym czasie zakańczamy gotowanie, wyjmujemy mięsa, studzimy i oddzielamy od kości. Mięso kroimy w większą kostkę, według naszych potrzeb. Rosół przecedzamy przez sitko. Przygotowujemy pojemniki do galarety. Na dno układamy kawałki mięsa. Przecedzony rosół zagotowujemy, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy aż się rozpuści żelatyna. Ostudzonym rosołem zalewamy przygotowane pojemniki z ułożonymi kawałkami mięsa, studzimy i ostudzone wstawiamy do lodówki, najlepiej na noc.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń