Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna , delikatna bardzo prosta w przygotowaniu galareta z udek. Jej smak i aromat skusi dużych i małych łakomczuchów. Taka galareta może też być fajną smaczną potrawą na świątecznym stole.
garnek, chochla, miska, nóż, deska do krojenia, naczynie żaroodporne,
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 373
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 373
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 814
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3448
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 173
Składniki
Udka kurczaka dokładnie oczyszczamy i myjemy , zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy obrane opłukane warzywa. Dodajemy sól i pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną. Wywar gotujemy na nie dużym ogniu do miękkości udek. Po ugotowaniu udka wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia, następnie je obieramy i kroimy (bez skóry) na mniejsze kawałki. Wywar zdejmujemy z ognia , przecedzamy przez sitko i do gorącego dodajemy żelatynę , mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny - na (1 litr wywaru dałam 7 łyżeczek żelatyny). Następnie wkładamy pokrojone mięso dodajemy (ale nie koniecznie )octu do smaku i ponownie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy dekoracje według własnego uznania. Następnie małymi porcjami wlewamy wywar z mięsem i żelatyną. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu z lodówki przełożyć do góry dnem na przykrywkę naczynia żaroodpornego. Smacznego.
Udka po ugotowaniu obieramy i kroimy.
Do wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Przygotowujemy naczynie.
Małymi porcjami wlewamy wywar z mięsem i żelatyną.
Wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.