Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna , delikatna bardzo prosta w przygotowaniu galareta z udek. Jej smak i aromat skusi dużych i małych łakomczuchów. Taka galareta może też być fajną smaczną potrawą na świątecznym stole.
garnek, chochla, miska, nóż, deska do krojenia, naczynie żaroodporne,
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3821
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3826
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 396
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 750
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3821
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 631
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3826
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 396
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 750
Składniki
Udka kurczaka dokładnie oczyszczamy i myjemy , zalewamy wodą i doprowadzamy do zagotowania. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i dodajemy obrane opłukane warzywa. Dodajemy sól i pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe oraz przyprawę uniwersalną. Wywar gotujemy na nie dużym ogniu do miękkości udek. Po ugotowaniu udka wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia, następnie je obieramy i kroimy (bez skóry) na mniejsze kawałki. Wywar zdejmujemy z ognia , przecedzamy przez sitko i do gorącego dodajemy żelatynę , mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny - na (1 litr wywaru dałam 7 łyżeczek żelatyny). Następnie wkładamy pokrojone mięso dodajemy (ale nie koniecznie )octu do smaku i ponownie mieszamy. W naczyniu żaroodpornym na dnie układamy dekoracje według własnego uznania. Następnie małymi porcjami wlewamy wywar z mięsem i żelatyną. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Po wyjęciu z lodówki przełożyć do góry dnem na przykrywkę naczynia żaroodpornego. Smacznego.
Udka po ugotowaniu obieramy i kroimy.
Do wywaru dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny.
Przygotowujemy naczynie.
Małymi porcjami wlewamy wywar z mięsem i żelatyną.
Wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki.