Do góry

Przekąski Przepis na:

Gołąbki

Gołąbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 1028 Ocena: 7082

Dodano:

Odsłon: 5273

Czy lubicie gołąbki z mięsem i ryżem ? Na pewno są osoby które nie odmówią sobie tego dania, gołąbki można przygotować tradycyjne zawijane lub leniwe które są teraz częściej przygotowywane niż właśnie zawijane a to dlatego że jest w nich mniej pracy

Składniki

  • 800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,
  • 2 kg kapusty na gołąbki,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 3 czubate łyżki majeranku,
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej,
  • 0,5 łyżki pieprzu naturalnego,
  • 3 torebki ryżu 100 g każda,
  • 1 łyżka soli drobnej
  • sos do gołąbków :
  • 2,5 szklanki wody przegotowanej zimnej (szklanka poj. 210 ml),
  • 2 koncentraty pomidorowe 30 % 160 g każdy,
  • 3 liście laurowe,
  • 8 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gołąbki

Przygotowanie

  1. Na sam początek przygotować kapustę na gołąbki , wyciąć głąba nie uszkadzając liści. Do dużego garnka wlać 4 litry wody wsypać łyżkę soli oraz półtorej łyżki octu zagotować, następnie przygotowana kapustę włożyć wyciętym głąbem ku dołowi, zmniejszyć ogień i sparzyć liście. Każdy sparzony liść wyciągnąć z wody i ułożyć w misce

  2. Gdy sparzone liście mamy już wszystkie i stygną, wtedy przygotowujemy farsz do gołąbków. Do miski przełożyć wcześniej ugotowany ryż z torebek ( ostudzony ), dodać mięso mielone , dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony bardzo drobno, posolić, wsypać pieprz oraz paprykę czerwoną słodką i majeranek. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rąk do połączenia się wszystkich dodanych składników ze sobą

  3. Z garnka którym parzyliśmy kapustę wylać wodę, na dnie ułożyć małe liście pozostałej kapusty a następnie do ręki brać jeden z liści z miski odciąć nożem twardą część od kapusty, nakładać solidną łyżkę farszu ( w zależności od wielkości liścia ) i zwijać dość ciasno liść kapusty z farszem wciskając boki do środka

  4. Wciskając drugi koniec liści kapusty w środek przytrzymać już wepchnięty palcem aby nie wypchać tego już wciśniętego. Przygotowane gołąbki ciasto ułożyć jeden koło drugiego w garnku a w puste miejsca wcisnąć resztę pozostałych liści kapusty również usuwając z nich twardą część

  5. Jak już mamy przygotowane gołąbki wtedy przygotowujemy sos, do miski wlać wodę, przełożyć koncentraty pomidorowe oraz dodać przyprawę uniwersalną i cukier, całość dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość. Sos powinien być lekko gęstawy

  6. Przygotowanym sosem zalać gołąbki ułożone w garnku, dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i wstawić przykryte pokrywką do zagotowania, jak już się zagotują wtedy zmniejszyć ogień i gotować na jak najmniejszym ogniu z uchyloną pokrywką przez co najmniej dwie godziny do czasu miękkości liści kapusty ułożonych na górze. Ugotowane gołąbki zdjąć z ognia i pozostawić pod przykrytą pokrywką

  7. Gotowe gołąbki można jeść z chlebem jak również może być dodatkiem do obiadu wystarczy ugotować ziemniaki i obiadek pierwsza klasa. Gołąbki to jedno z najbardziej ulubionych naszych dań i myślę że również większości Polskich rodzin

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń