Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czy lubicie gołąbki z mięsem i ryżem ? Na pewno są osoby które nie odmówią sobie tego dania, gołąbki można przygotować tradycyjne zawijane lub leniwe które są teraz częściej przygotowywane niż właśnie zawijane a to dlatego że jest w nich mniej pracy
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6110
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6110
Składniki
Na sam początek przygotować kapustę na gołąbki , wyciąć głąba nie uszkadzając liści. Do dużego garnka wlać 4 litry wody wsypać łyżkę soli oraz półtorej łyżki octu zagotować, następnie przygotowana kapustę włożyć wyciętym głąbem ku dołowi, zmniejszyć ogień i sparzyć liście. Każdy sparzony liść wyciągnąć z wody i ułożyć w misce
Gdy sparzone liście mamy już wszystkie i stygną, wtedy przygotowujemy farsz do gołąbków. Do miski przełożyć wcześniej ugotowany ryż z torebek ( ostudzony ), dodać mięso mielone , dodać czosnek przeciśnięty przez praskę lub pokrojony bardzo drobno, posolić, wsypać pieprz oraz paprykę czerwoną słodką i majeranek. Całość dokładnie wymieszać za pomocą rąk do połączenia się wszystkich dodanych składników ze sobą
Z garnka którym parzyliśmy kapustę wylać wodę, na dnie ułożyć małe liście pozostałej kapusty a następnie do ręki brać jeden z liści z miski odciąć nożem twardą część od kapusty, nakładać solidną łyżkę farszu ( w zależności od wielkości liścia ) i zwijać dość ciasno liść kapusty z farszem wciskając boki do środka
Wciskając drugi koniec liści kapusty w środek przytrzymać już wepchnięty palcem aby nie wypchać tego już wciśniętego. Przygotowane gołąbki ciasto ułożyć jeden koło drugiego w garnku a w puste miejsca wcisnąć resztę pozostałych liści kapusty również usuwając z nich twardą część
Jak już mamy przygotowane gołąbki wtedy przygotowujemy sos, do miski wlać wodę, przełożyć koncentraty pomidorowe oraz dodać przyprawę uniwersalną i cukier, całość dokładnie wymieszać do połączenia się w jedną całość. Sos powinien być lekko gęstawy
Przygotowanym sosem zalać gołąbki ułożone w garnku, dodać liście laurowe oraz ziela angielskie i wstawić przykryte pokrywką do zagotowania, jak już się zagotują wtedy zmniejszyć ogień i gotować na jak najmniejszym ogniu z uchyloną pokrywką przez co najmniej dwie godziny do czasu miękkości liści kapusty ułożonych na górze. Ugotowane gołąbki zdjąć z ognia i pozostawić pod przykrytą pokrywką
Gotowe gołąbki można jeść z chlebem jak również może być dodatkiem do obiadu wystarczy ugotować ziemniaki i obiadek pierwsza klasa. Gołąbki to jedno z najbardziej ulubionych naszych dań i myślę że również większości Polskich rodzin