Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Turecki placek gozleme pieczony w piekarniku, to zdrowsza forma tego przysmaku. Smakuje obłędnie.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 599
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 18548
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 104
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 72
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 599
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 18548
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 104
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 72
Składniki
Wychodzi ok. 10 sporych placków, lub kilkanaście mniejszych. Ciasto. Do miski przesiewamy mąkę , w środek kruszymy drożdże. Drożdże posypujemy cukrem i zalewamy 3-4 łyżkami letniego mleka. Kiedy drożdże lekko podrosną dodajemy resztę składników i zagniatamy dość miękkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia ( ok. 30-50 minut ). Nadzienie. W tym rozdrabniamy plasterki szynki z serem w malakserze.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 lub więcej części i formujemy kulki. Każdą rozwałkowujemy na cienkie okrągłe placki. Farsz układamy na placku i zamykamy , tak jak to pokazano na zdjęciu.
Placki przykrywamy odkładamy na 10-20 minut do odpoczynku. Potem smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy pestkami słonecznika. Placki pieczemy w piekarniku w 180 C do przyrumienienia.