Do góry

Przekąski Przepis na:

Gratin dauphinois

Gratin dauphinois

Autor:

Przepisów i artykułów: 596 Ocena: 11949

Dodano:

Odsłon: 729

Kremowe ziemniaki pod chrupiącą serową skorupką.

Składniki

3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gratin dauphinois

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki pokroiłam na trzy milimetrowe plasterki- przydatna jest mandolina.

    Zalałam je mlekiem kokosowym, dodałam musztardę, liść laurowy i ziele, pieprz i sól, gałkę muszkatołowa i od siebie dodałam rozmaryn.

    Jeśli mleko kokosowe nie zakrywa ziemniaków można uzupełnić mlekiem zwykłym.
    Całość podgotowałam 10 minut.

  2. Zawartość przełożyłam do wysmarowanej formy potrząsnęłam aby ziemniaki ułożyły się równomiernie. W prasce zgniotłam czosnek i dałam go w spodnie warstwy- nie lubię jak czosnek jest na wierzchu i spala się zanim ziemniaki się zrumienią.

    Po wierzchu posypałam startym parmezanem.

    Piekłam godzinę w 180 stopniach.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (25)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń