Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten duński klasyk to prosta i świetnie zbalansowana kanapka z łososiem, która doskonale nada się do zimnej płyty, jako podwieczorek, czy też śniadanie. O ile w oryginale używa się specjalnie przyrządzonego łososia, czyli tzw. Gravlaxa, o tyle na polskie warunki wędzony łosoś, dostępny w każdym supermarkecie też się nada. Smorrebrod z kolei znaczy tyle co posmarowany chleb, a używany jest najczęściej tzw. Rugbrod, który jest rodzajem żytniego chleba, choć każdy razowy, czy żytni dostępny w sklepie się nada. Osobiście najbardziej do tej pory mi smakował na chlebie 7 ziaren z biedronki. Przepis ten oparłem na tym zawartym w książce "Kuchnia Bezwzględna" autorstwa Joshua Weissman. Pozmieniałem jedynie minimalnie proporcje tu i tam. M.in. soku z cytryny użyłem mniej + więcej śmietany, żeby krem nie wyszedł zbyt wodnisty, zamiast szalotki użyłem czerwonej cebuli, a zamiast świeżo startego chrzanu, ekwiwalent z słoika, bo nie zawsze są dostępne w pobliskich dyskontach, a komu by się chciało za każdym razem jechać te parę km do Lidla, Auchana czy Kauflandu. Wypróbowałem również kilka różnych rodzajów chleba i zamiast podsmażyć kromki na maśle, wrzucam je do tostera - nie dość, że szybciej, to zdrowiej :).
Toster / opiekacz, tarka, wyciskarka do cytrusów
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 47
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1364
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 581
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6258
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1012
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 47
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 1364
po prostu wspaniałe ciasto Latte Macchiato. Jedno z najpyszniejszych jakie są...
Odsłon: 581
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 6258
Składniki
Najpierw obierz i pokrój cebulę w miarę cienkie półksiężyce, po czym przełóż je do miski z lodowatą wodą na kilkanaście minut, celem załagodzenia ostrego, cebulowego smaku. Po wyjęciu z wody osusz ją.
Teraz przygotuj krem. W średniej misce wymieszaj śmietanę, startą skórkę i sok z cytryny, chrzan, drobno posiekany czosnek, szczypiorek i koperek. Dopraw solą i pieprzem wg. uznania.
Podpiecz kromki chleba w tosterze, w opiekaczu, albo w piekarniku i pozostaw na kilka minut do ostygnięcia. W międzyczasie opłucz i pokrój rzodkiewkę na cienkie plasterki, przygotuj talerze / tacę / paterę.
W razie potrzeb pokrój chleb na mniejsze kawałki, jeśli robisz dla większej ilości gości. Posmaruj każdą kromkę obficie kremem, rozłóż równomiernie plastry łososia, a potem przystrój plastrami rzodkiewki, cebuli i kawałkami koperku.
Opcjonalnie polej jeszcze trochę z góry kremem, a pozostały krem podaj wraz z kanapkami - ew. przełóż do zgrabniejszej miseczki.