Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przekąska prosto z grilla do zjadania, idealna z sałatkami, kiełbaskami do podania. Bardzo szybko placki się przygotowuje, a jeszcze szybciej się grilluje. Można ciasto pierwsze przygotować, a potem w dwie osoby grillować, jedna ciasto wałkuje, a druga na grillu placki pilnuje. Dzięki współpracy 12 placków w kilka chwil zostanie upieczone i ze smakiem zjedzone. Na ciepło idealne, na zimno chrupiące, smaczne, zdrowe, jako przekąska genialne.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1037
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1014
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1067
Polecam.
Odsłon: 1037
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 1014
Składniki
Mąkę mieszamy proszkiem do pieczenia, przyprawami, dodajemy olej, kefir i mieszamy. Dodajemy tyle wody, żeby wyrobić sprężyste ciasto. Ciasto powinno być delikatniejsze niż na pierogi. Przykrywamy je folią np. aluminiową i pozostawiamy na 10-15 minut. Następnie jeszcze raz zagniatamy, robimy wałek i dzielimy na ok. 12 porcji. Każdą część rozwałkowujemy jak najcieniej podsypując mąką, tak aby nam się nie przyklejały do stolnicy. Placki pieczemy z dwóch stron, na rozgrzanym grillu (temp. ok. 210°C). Pilnujemy żeby się nie spiekły, ponieważ mała chwila nieuwagi, a ciasto się spali. Ciasto można również piec na kratce od piekarnika, pojedynczo w 220°C przez ok. 3 min.