Gruzińskie herbaciane
Składniki
- mocna, świeżo zaparzona herbata (ciepła), 1 szklanka
- mąka, 2 szkl
- masło klarowane, 3 łyżki
- jajko, 2 szt
- cukier, 1 szklanka
- konfitury, 3 łyżki
- soda, 1 łyżeczka
- cynamon, 1 szczypta
- wanilia, 1 szczypta
- imbir, 1 szczypta
- orzechy, garśc
- suszone owoce, garsc
Składniki
- mocna, świeżo zaparzona herbata (ciepła), 1 szklanka
- mąka, 2 szkl
- masło klarowane, 3 łyżki
- jajko, 2 szt
- cukier, 1 szklanka
- konfitury, 3 łyżki
- soda, 1 łyżeczka
- cynamon, 1 szczypta
- wanilia, 1 szczypta
- imbir, 1 szczypta
- orzechy, garśc
- suszone owoce, garsc

Etapy przygotowania
Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy masło, konfitury i herbatę. Dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę i resztę składników ( ja dodałam orzechy i odrobinę żurawiny ).
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C.Wkładamy ciasto do nasmarowanej formy (ja robię z formach silikonowych, które nie potrzebują smarowania a ciasto łatwo wyjąć).
Pieczmy 25-30 minut (aż do uzyskania rumianej barwy). Smacznego!
Przepis w Waszym wykonaniu (4)


Komentarze do przepisu (4)
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 333

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 374

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 783
Ostatnio komentowane przepisy
Zapiekanka obłędna w smaku!
- Impreza
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Makaron
- Spaghetti
- Warzywa
- Papryka
- Ser
- Mięso
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 333

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 374

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 783



Składniki
- mocna, świeżo zaparzona herbata (ciepła), 1 szklanka
- mąka, 2 szkl
- masło klarowane, 3 łyżki
- jajko, 2 szt
- cukier, 1 szklanka
- konfitury, 3 łyżki
- soda, 1 łyżeczka
- cynamon, 1 szczypta
- wanilia, 1 szczypta
- imbir, 1 szczypta
- orzechy, garśc
- suszone owoce, garsc
Ubijamy jajka z cukrem na gładką masę. Dodajemy masło, konfitury i herbatę. Dobrze mieszamy. Dodajemy mąkę i resztę składników ( ja dodałam orzechy i odrobinę żurawiny ).
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Piekarnik nagrzewamy do 200-220°C.Wkładamy ciasto do nasmarowanej formy (ja robię z formach silikonowych, które nie potrzebują smarowania a ciasto łatwo wyjąć).
Pieczmy 25-30 minut (aż do uzyskania rumianej barwy). Smacznego!
Bardzo lubie gruzinska kuchnie, ale takiego ciasta jeszcze nie jadlam. Dzieki za ciekawy przepis
Bardzo dobre ciacho.
Uwielbiam wszystko co gruzińskie, gdyż mam ogromny sentyment do tego kraju. Wspaniała kuchnia i ludzie. A herbatę mają przepyszną.
ale pysznnie to wygląda