Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapuśniaczki które robiła moja mama z dużą ilością pieprzu. Ta pikantność smaku doskonale kombinuje się ze słodkawym smakiem jaki ma kapusta po upieczeniu. Takie właśnie najlepiej lubię i polecam. Trochę pracochłonne ale jest to spora porcja a jeżeli zostało nam ciasto to można zawsze go wykorzystać nadziewając dowolnym dżemem czy serkiem. Upieczone można zamrozić.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 44
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2302
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 44
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2302
Składniki
Kapustę poszatkować albo pokroić drobno i posypać solą i wymieszać powinno czuć się wyraźnie smak soli i odstawić.
Do podgrzanego mleka ( ½ szklanki) dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i tyle mąki aby rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany rozetrzeć łyżką, pozostawić około 15-20 minut aż pokażą się pęcherzyki powietrza.
2 żółtka z jajkiem i ½ szklanki cukru dobrze ubić.
Do rozczynu dodać ubite jajka podgrzane mleko sól i mąkę wyrobić ciasto na koniec dodać rozpuszczone masło i olej, jeżeli ciasto jest za twarde to dodać więcej oleju. Ciasto wyrabiać długo tak aby odstawało od rąk.
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.
Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na lekko zloty kolor.(Cebuli nie musi się smażyć.)
Kapustę wycisnąć rekami z nadmiaru wody, dodać usmażoną cebulkę i dużo dużo pieprzu. Powinno się wyraźnie czuć jego smak . Dolać olej, Jeżeli nadzienie jest mało tłuste dolać jeszcze trochę.
Z wyrośniętego ciasta zrobić wałek i nożem wycinać niewielkie kawałki każdy rozwałkować i dawać nadzienie i zlepiać dokładnie. Układać na posmarowanej tłuszczem blasze miejscem zlepionym do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15-20 min.
Rozgrzać dobrze piekarnik . Posmarować bułki rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika. Piec w temp 200º C około 30- 40 minut aż sie ładnie zarumienią..