Do góry

Przekąski Przepis na:

Kapuśniaczki, bułki drożdżowe ze świeżą kapustą

Kapuśniaczki, bułki drożdżowe ze świeżą kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 164

Dodano:

Odsłon: 344

Kapuśniaczki które robiła moja mama z dużą ilością pieprzu. Ta pikantność smaku doskonale kombinuje się ze słodkawym smakiem jaki ma kapusta po upieczeniu. Takie właśnie najlepiej lubię i polecam. Trochę pracochłonne ale jest to spora porcja a jeżeli zostało nam ciasto to można zawsze go wykorzystać nadziewając dowolnym dżemem czy serkiem. Upieczone można zamrozić.

Składniki

  • Ciasto
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki mleka
  • ok. 1200 g mąki
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • ½ szklanki cukru
  • 150 g masła albo margaryny
  • ½ litra mleka
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • Nadzienie
  • ½ główki dużej kapusty
  • 2 cebule
  • 5 łyżki oleju
  • sól pieprz
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kapuśniaczki, bułki drożdżowe ze świeżą kapustą

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkować albo pokroić drobno i posypać solą i wymieszać powinno czuć się wyraźnie smak soli i odstawić.




  2. Do podgrzanego mleka ( ½ szklanki) dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i tyle mąki aby rozczyn miał konsystencje gęstej śmietany rozetrzeć łyżką, pozostawić około 15-20 minut aż pokażą się pęcherzyki powietrza.

  3. 2 żółtka z jajkiem i ½ szklanki cukru dobrze ubić.

  4. Do rozczynu dodać ubite jajka podgrzane mleko sól i mąkę wyrobić ciasto na koniec dodać rozpuszczone masło i olej, jeżeli ciasto jest za twarde to dodać więcej oleju. Ciasto wyrabiać długo tak aby odstawało od rąk.

  5. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką powinno zwiększyć swoją objętość dwukrotnie.

  6. Pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na oleju na lekko zloty kolor.(Cebuli nie musi się smażyć.)

  7. Kapustę wycisnąć rekami z nadmiaru wody, dodać usmażoną cebulkę i dużo dużo pieprzu. Powinno się wyraźnie czuć jego smak . Dolać olej, Jeżeli nadzienie jest mało tłuste dolać jeszcze trochę.

  8. Z wyrośniętego ciasta zrobić wałek i nożem wycinać niewielkie kawałki każdy rozwałkować i dawać nadzienie i zlepiać dokładnie. Układać na posmarowanej tłuszczem blasze miejscem zlepionym do dołu. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 15-20 min.

  9. Rozgrzać dobrze piekarnik . Posmarować bułki rozbełtanym jajkiem i włożyć do piekarnika. Piec w temp 200º C około 30- 40 minut aż sie ładnie zarumienią..

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń