Do góry

Przekąski Przepis na:

Karkówka pieczona na pikantnie

Karkówka pieczona na pikantnie

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 1510

Dodano:

Odsłon: 167

Karkówka pieczona w piekarniku, idealna jako pieczeń obiadowa lub wędlina na kanapki.

Składniki

  • 2 karkówki o wadze ok. 700g każda
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • szczypta curry
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa z kminkiem
  • 1 płaska łyżka papryki ostrej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 4 ząbki czosnku
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Karkówka pieczona na pikantnie

Przygotowanie

  1. Mięso umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Mięso włożyłam do miski i natarłam z każdej strony solą. Pozostałe przyprawy, czyli pieprz ziołowy, curry, przyprawę do mięsa z kminkiem, paprykę ostrą i lubczyk wymieszałam w miseczce i taką mieszanką obsypałam mięso ze wszystkich stron. Mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, w którym miały być pieczone. Czosnek obrałam i pokroiłam na plasterki. Poukładałam na mięsie. Naczynie przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wyjęłam z lodówki. Naczynie przykryłam folią aluminiową i wstawiłam do piekarnika. Karczki piekłam ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu mięso pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia, a następnie wyjęłam je z naczynia i schłodziłam w lodówce. Schłodzoną karkówkę kroiłam w cienkie plasterki jak wędlinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń