Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karolinki to pyszne, drożdżowe bułeczki z parówką w środku. Przypadną do gustu nawet najmłodszym. Świetnie sprawdzą się do pracy lub szkoły, ale także jako szybka i prosta przystawka czy przekąska imprezowa. Możesz podawać bułeczki z ulubionym dipem lub zwykłym keczupem.
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1566
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 272
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1566
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 695
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 682
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 272
Składniki
Do miski wsyp połowę mąki i drożdże. Wymieszaj i dodaj cukier i sól. W osobnej misce rozbełtaj jajko w mleku. Przelej mieszaninę do miski z mąką i wymieszaj całość za pomocą drewnianej łyżki. Wsyp drugą połowę mąki i krótko wyrób, tylko do połączenia składników. Wyjmij ciasto z miski i wyrabiaj je na blacie przez ok. 5 minut.
Dodaj miękkie masło i wyrabiaj ciasto przez kolejne 5-10 minut. Ciasto powinno być miękkie, gładkie i lekko błyszczące. Masę przełóż do lekko natłuszczonej miski i przykryj wilgotną ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 60-90 minut, w zależności od temperatury.
Wyjmij ciasto z miski i uciśnij je, odgazowując. Podziel je na 16 kawałków i uformuj z nich kulki. Odłóż je na blachę i przykryj wilgotną ściereczką. Pozostaw na 10 minut. Każdą kulkę rozpłaszcz w dłoniach, formując kółko o średnicy ok. połowy długości kiełbasek, których użyjesz.
Do środka włóż połowę kiełbaski i owiń ją ciasno ciastem, w razie potrzeby podsypując mąką. Przygotowane roladki z parówkami odkładaj na blaszkę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz przez 10-12 minut lub do zezłocenia bułeczek. Jeśli ciasto brązowieje zbyt szybko, przykryj je folią aluminiową. Karolinki podawaj na ciepło lub po ostudzeniu, najlepiej z dodatkiem ulubionego dipu.