Do góry

Przekąski Przepis na:

Keks wytrawny

Przepis dnia 2014-09-24
Keks wytrawny

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10125

Dodano:

Odsłon: 23737

Smaczna przekąska, np. do piwa lub podwieczorek albo kolacja. Dużą zaletą jest to, że można dodac do niego ulubione dodatki. Nam smakuje najbardziej z czerwoną papryką, smażoną cebulką, szynką i żółtym serem

Składniki

  • mąka 22 dag
  • jajko 4 duże
  • sól, pieprz, przyprawa włoska, zioła prowansalskie, suszone pomidory w proszku
  • proszek do pieczenia 1 pełna łyżeczka
  • oliwa z oliwek 100 ml
  • cebula 1 duża
  • papryka czerwona 1 duża
  • ser żółty 10 dag
  • szynka lub kiełbasa drobiowa 10 dag
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę należy drobno pokroić i przesmażyć do zrumienienia na oleju, przełożyć do miseczki. Na tym samym oleju przesmażyć kilka minut paprykę pokrojoną w kostkę. Ser i szynkę pokroić w kostkę.
    Jajka zmiksować z przyprawami do uzyskania puszystej masy, wlewać strumieniem oliwę, nadal miksując. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko miksować (do połączenia składników). Dodać pozostałe dodatki, wymieszać łyżką.
    Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłozyć do niej ciasto, wyrównać. Piec w temp. 190 stopni ok. 45 min. (do suchego patyczka). My zajadaliśmy z pomidorami, dobrze też smakuje z ketchupem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń