Do góry

Przekąski Przepis na:

Kiełbasa schabowa (przepis własny)

Kiełbasa schabowa (przepis własny)

Autor:

Przepisów i artykułów: 19 Ocena: 179

Dodano:

Odsłon: 549

Chudziutka kiełbaska, bardzo smaczna i delikatna w smaku.

Składniki

  • Wp. I 60% ( mięso ze schabów i szynki) sitko 13 mm
  • Wp. II 30% (ścinki z szynki i łopatki) sitko 6 mm
  • Wp.III 10% ( warkocz ze schabów ) sitko 2 mm
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Kiełbasa schabowa (przepis własny)

Przygotowanie

  1. Przyprawy na 1 kg:

    18g peklosoli
    1,5 g cukru białego

    Przyprawy dodane podczas produkcji na 1 kg farszu:
    Pieprz naturalny 3g
    Czosnek świeży 6g
    Majeranek suszony 3g
    Gorczyca biała cała 2g
    400 ml zimnej wody na całość farszu

  2. Zakupione zostały (nazwa handlowa) schaby bez kości i szynka wieprzowa.
    Mięso podzielone na klasy i pokrojone w kawałki, aby weszły lepiej do gardzieli wilka.

  3. Peklowane 48 godzin w lodówce przy 6°C. Zmielone na podanych średnicach sitek, dodane przyprawy i zimna woda, dobrze wymieszane.

  4. Nadziane w jelita wieprzowe 26/28, osadzone przez 2 godziny.
    Osuszone w wędzarni przez 45 minut, wędzone olcha-buk w temp. 55°C do odpowiadającego koloru.

  5. Następnie parzone w wodzie w temp. 75°C do 72°C w środku batonu.
    Schłodzone w zimnej wodzie przez 15 minut i rozwieszone do osuszenia na kijach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń