Do góry

Przekąski Przepis na:

kilimandżaro

Przepis dnia 2014-01-27
kilimandżaro

Autor:

Przepisów i artykułów: 151 Ocena: 4282

Dodano:

Odsłon: 89590

pyszne ciasto

Składniki

  • 8 jajek
  • 10 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki śmietany 30 %
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń waniliowy
  • 1, 5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 5 dużych jabłek
  • 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 litr wody
  • polewa (2 czekolady i 4 łyżki mleka)
  • rodzynki do dekoracji
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
kilimandżaro

Przygotowanie

  1. Białka ubić, utrwalić cukrem, dodać żółtka, ubijać do białości, mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do jajek , podczas mieszania dodać śmietanę , ciasto podzielić na dwie części , upiec dwa biszkopty.

  2. Masa: Ugotować budyń z mleka i cukru , wystudzić, utrzeć masło, dodawać powoli budyń, ucierać, na koniec dodać spirytus. Galaretka: galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wody, jabłka pokroić w drobną kosteczkę, litr wody zagotować dodać kwasek cytrynowy, wrzucić jabłka i sparzyć, odcedzić , wsypać do galaretki.

  3. Wykonanie: Na biszkopt rozsmarować masę , na masę wyłożyć krzepnącą galaretkę z jabłkami, na to dać biszkopt, polać dowolną polewą i posypać rodzynkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (20)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 06 grudnia 2010 jak zwykle u wiolety 333 ciekawy przepis na ciacho!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milusia1604 06 grudnia 2010 Wygląda ciekawie.Znudziły mi się już tradycyjne pierniki,serniki i makowce.Czas na święta coś nowego zaserwować.Właśnie to będzie TO!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

engelchen86 04 grudnia 2010 u mnie w domu to się nazywa prześniak,pyszne,sama niedawno myślałam o zrobieniu go,bo pamiętam jak babcia to piekła,pycha;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioluska89 01 grudnia 2010 a w jakiej temp piec biszkopt i przez ile ..?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioluska89 01 grudnia 2010 super na święta jak w sam raz:)

do ulubionych:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 29 listopada 2010 Wygląda bajecznie! I jeszcze to połączenie kakaowego ciasta z galaretką, czekoladą i rodzynkami - nic, tylko poezja smaku. Upiekę na święta. :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 26 listopada 2010 wygląda pysznie a jabłka z galaretką dają fajny orzeżwiajacy smaczek też tak robię,pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 26 listopada 2010 Ale apetyczne ciacho ! Jutro wypróbuję :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wioleta333 26 listopada 2010 można upiec jeden biszkopt i przeciąć na pół....

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 26 listopada 2010 A nie można upiec jednego biszkoptu i przeciąć na pół?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń