Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kołaczyki z serem u mnie przyozdobione owocami i wychodzą buźki. Dla dzieci frajda z tworzenia. Czasem robię je bez owoców, ale dzieci wolą z owocami, więc wymyślamy zawsze, z czego oczy, z czego nos itp. W zimie mogą być owoce z kompotu np wisienki, a na usta kandyzowana skórka z pomarańczy w postaci pasków. Robię ją z myślą właśnie o tych pysznych drożdżóweczkach, a są na prawdę smakowite: ciasto mięciutkie i delikatne, no i pyszny serek na wierzchu. Zachęcam. Z podanej niżej porcji wychodzi 12 kołaczyków. Idealne na drugie śniadanie, jako dodatek do popołudniowej kawy czy też jako przekąska do pracy lub szkoły. Na drugi dzień też są smaczne.
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 101
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 158
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2564
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 101
Wege burger bezmięsny.
Odsłon: 158
Jedliście kiedyś takie gołąbki? jeśli nie to gorąco zapraszam po przepis będz...
Odsłon: 2564
Składniki
W dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem i 6 łyżkami ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, żółtka oraz ciepłe mleko. Mleka nie wlewamy od razu w całości, tylko partiami. Mieszamy ciasto i jeśli jest za sypkie to dolewamy jeszcze trochę mleka
Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Przygotowujemy sobie owoce: mogą być jagody, porzeczki, morele, wisienki, brzoskwinie, nektarynki itp
Przygotowujemy masę serową: ser mieszamy z cukrem, żółtkami oraz aromatem pomarańczowym
Gdy ciasto wyrośnie formujemy go na kształt wałka i następnie kroimy na 12 plastrów. Każdy plaster rozwałkowujemy na koło o średnicy ok 10-12 cm i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do podrośnięcia ( mieści się tylko 6 kołaczyków, więc pieczemy na 2 razy )
Gdy kołaczyki nieco podrosną za pomocą denka słoika/ szklanki robimy w cieście wgłębienie, pozostawiając przy brzegu ok 1 cm
Brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem, a środki wypełniamy serem - ok 2 duże łyżki na jeden kołacz ( gdy damy zbyt dużo ser może spłynąć w czasie pieczenia )
Na serze układamy przygotowane owoce. Ja użyłam borówek amerykańskich, moreli i nektarynek
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20-23 minuty. Po upieczeniu blaszkę wyjmujemy i od razu wkładamy następną z kolejną porcją kołaczyków ( druga partia piecze się zazwyczaj szybciej niż pierwsza, więc trzeba zaglądać do piekarnika )
Jeśli nie mamy drugiej blaszki na wymianę, to wyjęte kołaczyki chwilę studzimy, a następnie za pomocą szerokiej łopatki przenosimy je na kratkę kuchenną do wystudzenia i powtarzamy czynność przy drugiej porcji kołaczy. Druga blaszka jest przydatna, bo w czasie gdy pieką się pierwsze kołaczyki możemy sobie przygotować drugą porcję do pieczenia