Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne kołaczyki z serem u mnie przyozdobione owocami i wychodzą buźki. Dla dzieci frajda z tworzenia. Czasem robię je bez owoców, ale dzieci wolą z owocami, więc wymyślamy zawsze, z czego oczy, z czego nos itp. W zimie mogą być owoce z kompotu np wisienki, a na usta kandyzowana skórka z pomarańczy w postaci pasków. Robię ją z myślą właśnie o tych pysznych drożdżóweczkach, a są na prawdę smakowite: ciasto mięciutkie i delikatne, no i pyszny serek na wierzchu. Zachęcam. Z podanej niżej porcji wychodzi 12 kołaczyków. Idealne na drugie śniadanie, jako dodatek do popołudniowej kawy czy też jako przekąska do pracy lub szkoły. Na drugi dzień też są smaczne.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 28
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1321
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 28
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1321
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
W dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem i 6 łyżkami ciepłego mleka. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego przesianą mąkę, szczyptę soli, cukier, żółtka oraz ciepłe mleko. Mleka nie wlewamy od razu w całości, tylko partiami. Mieszamy ciasto i jeśli jest za sypkie to dolewamy jeszcze trochę mleka
Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Przygotowujemy sobie owoce: mogą być jagody, porzeczki, morele, wisienki, brzoskwinie, nektarynki itp
Przygotowujemy masę serową: ser mieszamy z cukrem, żółtkami oraz aromatem pomarańczowym
Gdy ciasto wyrośnie formujemy go na kształt wałka i następnie kroimy na 12 plastrów. Każdy plaster rozwałkowujemy na koło o średnicy ok 10-12 cm i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia do podrośnięcia ( mieści się tylko 6 kołaczyków, więc pieczemy na 2 razy )
Gdy kołaczyki nieco podrosną za pomocą denka słoika/ szklanki robimy w cieście wgłębienie, pozostawiając przy brzegu ok 1 cm
Brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem, a środki wypełniamy serem - ok 2 duże łyżki na jeden kołacz ( gdy damy zbyt dużo ser może spłynąć w czasie pieczenia )
Na serze układamy przygotowane owoce. Ja użyłam borówek amerykańskich, moreli i nektarynek
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 20-23 minuty. Po upieczeniu blaszkę wyjmujemy i od razu wkładamy następną z kolejną porcją kołaczyków ( druga partia piecze się zazwyczaj szybciej niż pierwsza, więc trzeba zaglądać do piekarnika )
Jeśli nie mamy drugiej blaszki na wymianę, to wyjęte kołaczyki chwilę studzimy, a następnie za pomocą szerokiej łopatki przenosimy je na kratkę kuchenną do wystudzenia i powtarzamy czynność przy drugiej porcji kołaczy. Druga blaszka jest przydatna, bo w czasie gdy pieką się pierwsze kołaczyki możemy sobie przygotować drugą porcję do pieczenia