Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bulgogi burgery to popularne koreańskie burgery, które są inspirowane bardzo popularnym koreańskim daniem czyli wołowiną w słodko - wytrawnym sosie. Naprawdę pychota! Fajny pomysł na Sylwestra, imprezę, domówkę, spotkania rodzinne. Zachęcam do przygotowania, nie będziecie żałować :-)
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1922
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1750
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 111
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1922
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 1750
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 111
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 65
Składniki
Cebulę, którą będziemy wkładać do środka burgerów umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry i wrzucić do zimnej wody. Odstawić na 45 minut. Dzięki temu straci swoją ostrość. Po tym czasie cebulę odsączyć. Sałatę lodową umyć i osuszyć.
Kotlety: paprykę i cebulę umyć, osuszyć i pokroić w bardzo drobną kostkę. Mielone mięso wołowe przełożyć do większej miski, dodać pokrojoną paprykę i cebulę, cukier, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Doprawione mięso odstawić na 30 minut. Po tym czasie zwilżyć dłonie w wodzie i formować kotlety trochę większe niż wielkość bułki. Kotlety smażyć na głębokim oleju na małym ogniu (jest tam cukier) z obu stron na rumiany kolor. W trakcie smażenia kotlety dociskać łopatką. Kotlety ostudzić.
Sos: cebulę zetrzeć na najmniejszych oczkach (na takiej, na której ściera się czosnek), dać na patelnię. Wlać na patelnię olej sezamowy, sos sojowy i wino. Wsypać cukier i prażony sezam. Dodać stary czosnek i pieprz. Wymieszać wszystkie składniki na patelni, dodać wodę. Sos gotować na małym ogniu (jest tam cukier) do momentu, aż sos zrobi się gęsty i wszystkie smaki się połączą. Sos odstawić do ostygnięcia.
Bułki przekroić na pół i włożyć je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 5 minut (funkcja góra - dół). Bułki staną się rumiane i chrupiące. Bułki ostudzić. Złożyć burgera. Jedną połówkę bułki posmarować majonezem, dać na to kotleta, na górę położyć trochę sałaty lodowej. Na sałatę lodową położyć trochę cebuli. Drugą połówkę bułki posmarować łyżeczką sosu. Zamknąć burgera, można spiąć wykałaczką. Smacznego!