Do góry

Przekąski Przepis na:

korzenny pęczak z jajem

korzenny pęczak z jajem

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2660

Dodano:

Odsłon: 1812

niebanalny sposób na zdrowe rozgrzewanie!

Składniki

  • 1 jajo
  • 50 g pęczaku
  • 140 g serka homogenizowanego jabłkowego
  • 1 jabłko
  • 1 marchew
  • 2 łyżki rodzynek
  • przyprawy: szczypiorek, sól, cynamon, imbir, kurkuma, goździki, gałka muszkatołowa
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
korzenny pęczak z jajem

Przygotowanie

  1. Rodzynki namaczam we wrzątku.
    Pęczak zalewam wodą, solę i zagotowuję. Zmniejszam moc palnika.
    Jabłko obieram i kroję w kostkę. Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Do pęczaku dodaję odsączone rodzynki, jabłko i marchew. Gotuję do miękkości kaszy. Przyprawiam do smaku. Dolewam wodę, jeśli potrzeba.
    W małym garnku zagotowuję wodę. Solę i dodaję ocet. Robię wir i ostrożnie przelewam jajo. Gotuję niecałe 2 minuty. Przecedzam na sitko.
    Gorący pęczak mieszam z serkiem homogenizowanym.
    Nakładam jajo. Posypuję posiekanym szczypiorem i gruboziarnistą solą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 06 października 2015 Na słodko jeszcze nie jadłem, więc pora spróbować.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń