Do góry

Przekąski Przepis na:

Krakersy serowe

Krakersy serowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1563

Dodano:

Odsłon: 5894

Pyszne chrupiące krakersy serowe, gdy raz ich spróbujesz nigdy nie sięgniesz po te ze sklepowej półki. Świetnie smakują puste, a jeszcze lepiej przełożone kremem serowym.

Składniki

  • ciasto:
  • 200 g masła 250 g drobno startego cheddara
  • 200 g kremowego serka twarogowego łyżeczka soli ziołowej
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku 2 jajka 300 g mąki krupczatki łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko do smarowania
  • do posypania: sezam czarnuszka płatki chili kminek jalapeno w płatkach
  • krem serowy: 400 g kremowego serka twarogowego 2 łyżeczki suszonych pomidorów w płatkach z czosnkiem i bazylią sól pieprz czarn
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Kawałki niezbyt twardego masła, cheddar, paprykę w proszku, sól i kremowy serek ucieramy drewnianą łyżką na gładką masę. Nie powinny się w niej trafiać kawałki masła. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum 2 godziny do lodówki.

    Na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości 0,5 cm. Za pomocą foremki wycinamy ciasteczka.

    Ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem, a następnie posypujemy ziarnami i płatkami papryki.

    Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-15 minut na środkowym poziomie. Ciastka ostrożnie przekładamy na kratkę i studzimy.

    Krem:
    Serek mieszamy z przyprawami, napełniamy nim szprycę. Masę serową wyciskamy na połowę ciasteczek. Nakładamy drugie ciasteczka, lekko dociskamy.

    Rada: Do przełożenia można użyć dowolnego kremu serowego np. z łososiem lub ziołami.
    Ciastka można posypać tym czym lubimy np. posiekanymi pistacjami, płatkami soli lub pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń