Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli chcecie zaimponować znajomym zdolnościami kulinarnymi i jak ją uwielbiacie owoce morza, możecie spróbować sił w orientalnej kuchni. Zawsze chciałam zrobić tę potrawę, bo ja lubię jeść w restauracji. Przy odrobinie cierpliwości można przenieść restaurację do domu. Danie nie jest trudne do wykonania. Trzeba tylko wiedzieć jak je zrobić. Zielone płatki wokół to algi morskie w formie przekąski. Tak podane krewetki serwujemy ze słodkim sosem chilli lub innym. Przyprawy dobrane są tak, że potrawa nie jest zbyt pikantna, choć na pierwszy rzut oka tak by się wydawało.
Nóż i deska do krojenia, patelnia, łyżeczka, widelec, 3 miseczki
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1451
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1624
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 56
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1451
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1624
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 56
Składniki
Krewetki odączamy z płynu i kroimy wzdłuż grzbietu ostrym nożem do ogona. Uważamy,aby nie przekroić krewetki na 2 połowy. Przecinamy nożem zewnętrzną linię. Delikatnie rozkładamy.
Wsypujemy przyprawy do miseczki na jajka: każdej przyprawy użyłam w ilości na czubek trzonka łyżeczki, nie więcej. Płatków chili użyłam 2 szczypty.
Do przypraw wbiłam 2 jajka
Przygotowałam mąkę oraz bułkę tartą w osobnych miseczkach.
Wstawiłam patelnię z olejem na mały ogień, aby się rozgrzewał. Każdą z krewetek maczałam w jajku, następnie w mące, znów w jajku i wreszcie w bułce tartej.
Kiedy olej się nagrzał, wrzuciłam pierwszą partię krewetek. Trzeba uważać i smażyć na średnim ogniu, aby nie przypalić. Używamy średniego palnika i kiedy olej jest nagrzany, redukujemy do połowy. Smażymy nie dłużej niż jedną minutę na stronie, inaczej krewetki będą żylaste i niesmaczne. Z czasem dochodzi się do perfekcji. Ja też kiedyś się bałam robić krewetki.
Krewetki powinny mieć złoty kolor.
Krewetki podajemy z ulubionym dressingiem lub słodkim sosem chilli z butelki