Jeśli chcecie zaimponować znajomym zdolnościami kulinarnymi i jak ją uwielbiacie owoce morza, możecie spróbować sił w orientalnej kuchni. Zawsze chciałam zrobić tę potrawę, bo ja lubię jeść w restauracji. Przy odrobinie cierpliwości można przenieść restaurację do domu. Danie nie jest trudne do wykonania. Trzeba tylko wiedzieć jak je zrobić. Zielone płatki wokół to algi morskie w formie przekąski. Tak podane krewetki serwujemy ze słodkim sosem chilli lub innym. Przyprawy dobrane są tak, że potrawa nie jest zbyt pikantna, choć na pierwszy rzut oka tak by się wydawało.
Krewetki "Butterfly"
Składniki
Danie główne
- 180 g surowych olbrzymich krewetek
- 2 jajka
- Mąka do panierki
- Bułka tarta do panierki
- Olej do smażenia
Przyprawy
- 2 szczypty płatków chili
- Imbir w proszku
- Pieprz kajeński
- Kozieradka w proszku
- Cynamon w proszku
- Kminek w proszku
- Czosnek w granulkach lub pasta czosnkowa
- Chili w proszku
- Kurkuma w proszku
Składniki
Danie główne
- 180 g surowych olbrzymich krewetek
- 2 jajka
- Mąka do panierki
- Bułka tarta do panierki
- Olej do smażenia
Przyprawy
- 2 szczypty płatków chili
- Imbir w proszku
- Pieprz kajeński
- Kozieradka w proszku
- Cynamon w proszku
- Kminek w proszku
- Czosnek w granulkach lub pasta czosnkowa
- Chili w proszku
- Kurkuma w proszku

Potrzebne przybory kuchenne
Nóż i deska do krojenia, patelnia, łyżeczka, widelec, 3 miseczki
Etapy przygotowania
Krewetki odączamy z płynu i kroimy wzdłuż grzbietu ostrym nożem do ogona. Uważamy,aby nie przekroić krewetki na 2 połowy. Przecinamy nożem zewnętrzną linię. Delikatnie rozkładamy.

Wsypujemy przyprawy do miseczki na jajka: każdej przyprawy użyłam w ilości na czubek trzonka łyżeczki, nie więcej. Płatków chili użyłam 2 szczypty.

Do przypraw wbiłam 2 jajka
Przygotowałam mąkę oraz bułkę tartą w osobnych miseczkach.

Wstawiłam patelnię z olejem na mały ogień, aby się rozgrzewał. Każdą z krewetek maczałam w jajku, następnie w mące, znów w jajku i wreszcie w bułce tartej.

Kiedy olej się nagrzał, wrzuciłam pierwszą partię krewetek. Trzeba uważać i smażyć na średnim ogniu, aby nie przypalić. Używamy średniego palnika i kiedy olej jest nagrzany, redukujemy do połowy. Smażymy nie dłużej niż jedną minutę na stronie, inaczej krewetki będą żylaste i niesmaczne. Z czasem dochodzi się do perfekcji. Ja też kiedyś się bałam robić krewetki.

Krewetki powinny mieć złoty kolor.

Krewetki podajemy z ulubionym dressingiem lub słodkim sosem chilli z butelki

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 430
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 159

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2264
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 430
Placki z surowych tartych ziemniaków oraz cebuli. Kiedyś częsty gość w naszyc...
Odsłon: 159

Sałatka z pieczonym brokułem i innymi warzywami to świetna propozycja dla osó...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Papryka
- Przyprawy
- Czosnek
Odsłon: 2264



Składniki
- 180 g surowych olbrzymich krewetek
- 2 jajka
- Mąka do panierki
- Bułka tarta do panierki
- Olej do smażenia
- 2 szczypty płatków chili
- Imbir w proszku
- Pieprz kajeński
- Kozieradka w proszku
- Cynamon w proszku
- Kminek w proszku
- Czosnek w granulkach lub pasta czosnkowa
- Chili w proszku
- Kurkuma w proszku
Krewetki odączamy z płynu i kroimy wzdłuż grzbietu ostrym nożem do ogona. Uważamy,aby nie przekroić krewetki na 2 połowy. Przecinamy nożem zewnętrzną linię. Delikatnie rozkładamy.
Wsypujemy przyprawy do miseczki na jajka: każdej przyprawy użyłam w ilości na czubek trzonka łyżeczki, nie więcej. Płatków chili użyłam 2 szczypty.
Do przypraw wbiłam 2 jajka
Przygotowałam mąkę oraz bułkę tartą w osobnych miseczkach.
Wstawiłam patelnię z olejem na mały ogień, aby się rozgrzewał. Każdą z krewetek maczałam w jajku, następnie w mące, znów w jajku i wreszcie w bułce tartej.
Kiedy olej się nagrzał, wrzuciłam pierwszą partię krewetek. Trzeba uważać i smażyć na średnim ogniu, aby nie przypalić. Używamy średniego palnika i kiedy olej jest nagrzany, redukujemy do połowy. Smażymy nie dłużej niż jedną minutę na stronie, inaczej krewetki będą żylaste i niesmaczne. Z czasem dochodzi się do perfekcji. Ja też kiedyś się bałam robić krewetki.
Krewetki powinny mieć złoty kolor.
Krewetki podajemy z ulubionym dressingiem lub słodkim sosem chilli z butelki
Bardzo ciekawe :)
Ja osobiście nie lubię krewetek, ale wyglądają bardzo apetycznie i smakowicie.;)
Pyszotka:)