Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze ciepłe, kruche pierożki z farszem pieczarkowym są dobre na każdą okazję. Zaspokoją nawet wybredne kulinarne gusta. :)
stolnica, wałek, piekarnik
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 596
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5684
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 71
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 104
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 596
Składniki
Na początku należy ugotować ryż w osolonej wodzie. ciasto: Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pół łyżeczki soli, jajko, starte masło oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz.
farsz: Pieczarki umyć, odkroić ogonki. Posiekać w drobną kostkę. Usmażyć pieczarki na maśle. Posolić. Posiekać natkę. Dodać ryż oraz natkę. Przyprawić pieprzem. Oddzielić żółtka od białek. Białka dodać do farszu, który jest już lekko przestudzony.
Żółtka rozbełtać. Cienko ciasto rozwałkować. Podzielić ciasto na kwadraty. Nakładać po łyżce farszu. Brzegi smarować żółtkiem. Sklejać pierożki w trójkąty. Krawędzie dociskać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez max 20 minut na góra-dół. Smacznego! :)