Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze ciepłe, kruche pierożki z farszem pieczarkowym są dobre na każdą okazję. Zaspokoją nawet wybredne kulinarne gusta. :)
stolnica, wałek, piekarnik
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17669
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1781
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15329
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5574
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9066
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17669
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1781
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15329
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5574
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9066
Składniki
Na początku należy ugotować ryż w osolonej wodzie. ciasto: Mąkę przesiać przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać pół łyżeczki soli, jajko, starte masło oraz śmietanę. Zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz.
farsz: Pieczarki umyć, odkroić ogonki. Posiekać w drobną kostkę. Usmażyć pieczarki na maśle. Posolić. Posiekać natkę. Dodać ryż oraz natkę. Przyprawić pieprzem. Oddzielić żółtka od białek. Białka dodać do farszu, który jest już lekko przestudzony.
Żółtka rozbełtać. Cienko ciasto rozwałkować. Podzielić ciasto na kwadraty. Nakładać po łyżce farszu. Brzegi smarować żółtkiem. Sklejać pierożki w trójkąty. Krawędzie dociskać widelcem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez max 20 minut na góra-dół. Smacznego! :)