Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
zamiast tradycyjnych uszek,przygotuj drożdżowe kulebiaczki z pieczarką
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7118
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 7118
Składniki
FARSZ: Cebulę kroimy w drobną kostę, a następnie podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy pokrojone w drogną kostkę pieczarki i smażymy dalej. W poczatkowej fazie smażenia przykrywam patelnie pokrywką, żeby nieco nam wszystko zaparowało, następnie doprawiam solą i pieprzem. Smażymy, aż wyparuje woda z pieczarek. Jeśli uznasz, że farsz jest zbyt „wodnisty” moższ dodać odrobinę kaszy manny, która wchłonie wilgoć.
Drożdże zasypać 1 łyżeczką cukru, mieszczać aż się rozpuszczą. Odstawić zaczyn na 10 min aż „urośnie”. Do miski dodajemy mąkę, cukier, szczyptę soli i jajko. W rondlu rozpuszczamy masło. Następnie do miski z mąką dolewamy ciepłą śmietankę . Kiedy drożdże urosną dodajemy je do miski i zaczynamy mieszczać ręką. Po połączeniu się składników, powoli dolewamy rozpuszczone masło stale mieszając. Ciasto powinno „odchodzić od ręki”. Ciasto drożdżowe wymaga, aby je chwilę powyrabiać. Gotowe ciasto w misce nakrywamy czystą ściereczkąi odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecia. Czekamy około 30-60 min.
Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Z każdą częścią postępujemy tak samo. Ciasto rozwałkować ( możesz lekko posypać stolnicę mąką) na prostokąt, niech będzie długi około 40 cm.Dzielimy go wzdłuż na 2 części. Przy dłuższych bokach wykładamy farsz ( patrz zdjęcie poniżej) następnie każdą z części rolujemy tak aby łączenie znalazło sięna spodzie. Rulon dzielimy na 3 cm kawałki. Smarujemy białkiem, możemy posypać czarnym sezamem dla ozdoby. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni około 25-30 min aż się pięknie zarumienią.