Do góry

Przekąski Przepis na:

Kulebiak z pieczarkami i warzywami

Kulebiak z pieczarkami i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 774 Ocena: 15080

Dodano:

Odsłon: 301

W moim domu uwielbiamy ciasta drożdżowe z warzywami i grzybami. Jest to doskonała przekąska do pracy i szkoły.

Składniki

  • Ciasto : 50 dag mąki 4 dag drożdży
  • 14 dag margaryny
  • 2 żółtka 2 jajka
  • 8 łyżeczek gęstej śmietany 18 % ( 140 g )
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i pieprz
  • Nadzienie : 1 marchewka
  • por 20 dag
  • seler ( 26 dag po obraniu )
  • pieczarki 50 dag
  • pieprz cytrynowy 1-1,5 łyżki
  • majeranek 1 łyżeczka
  • sól, pieprz czarny
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki 2 garście
  • Do smarowania : 1 łyżka śmietany 18 %
  • szczypta soli i pieprzu
  • odrobina mleka
> 6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Kulebiak z pieczarkami i warzywami

Przygotowanie

  1. Przepis jest na dwa kulebiaki
    Dwie formy 35 X 7 cm, wysmarowane tłuszczem i posypane bułką.
    Nadzienie.
    Pieczarki i warzywa kroimy w drobną kostkę, por w paseczki.
    Na rozgrzany olej wrzucamy marchew z selerem.
    Przesmażamy na sporym ogniu 5 minut.
    Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, majerankiem, szczyptą soli, i pieprzu czarnego.
    Dodajemy pieczarki, przesmażamy 3-4 minuty.
    Dodajemy por, smażymy 2 minuty, przykrywamy pokrywką zmniejszamy płomień i dusimy około 5 minut, do puszczenia soków z pieczarek.
    Potem zdejmujemy pokrywkę i smażymy do odparowania płynów około 15 minut.
    Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy i posypujemy posiekaną natką pietruszki

    Ciasto.
    Do miski przesiewamy mąkę w środek kruszymy drożdże , posypujemy je cukrem.
    Po bokach dajemy pokrojoną margarynę, jajka, śmietanę, sól i pieprz.
    Odstawiamy na jakieś 5-10 minut, żeby drożdże ruszyły.
    Potem zagniatamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt 35 X 22 cm.

    Na środek wzdłuż ciasta wykładamy farsz na wysokość ok. 2 cm ciasto lekko nakładamy na siebie i zlepiamy.

  2. Ciasto przekładamy do formy ,łączeniem do spodu blaszki.
    Wierzch ciasta nacinamy nożyczkami.
    Śmietanę z solą, pieprzem i odrobiną mleka mieszamy i smarujemy ciasto.
    Pieczemy w 190 C około 30 minut do lekkiego zbrązowienia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 20 września Powiem tradycje "MIODZIO" ;) Pyszny przepis, ale u Ciebie są zawsze same pyszności :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkiSmakPasji 20 września Mniami!Pycha,kiedys go jadlam.Czas zeby znów odswiezyc smak.Pozdrawiam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń