Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Znakomita przekąska dla fanów pysznego, ciągnącego się sera. Panierowane kulki mozzarelli świetnie nadają się do zaserwowania podczas imprezy, mogą być podane jako przystawka lub być częścią deski serów. Ich smak świetnie komponuje się z domowym dżemem lub z pikantnym sosem.
Składniki
Kulki mozzarelli odsącz z zalewy, każdą z nich odciśnij na ręczniku papierowym.
W misce rozkłóć jajko wraz z łyżką wody.
Na jeden talerz wysyp mąkę kukurydzianą, na drugim zmieszaj ze sobą bułkę tartą, czosnek granulowany, słodką i ostrą paprykę.
Kuleczki najpierw maczaj w jajku, potem w mące kukurydzianej, a na samym końcu w bułce tartej. Następnie ponownie zanurz je w jajku i bułce tartej.
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzej olej. Gdy będzie gorący, wrzuć kuleczki i smaż do zarumienienia.
Po wyciągnięciu odkładaj je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Kulki mozzarelli serwuj z ulubionym sosem.