Przekąski Przepis na:
Kurczak w galarecie:

Przepisów i artykułów: 375 Ocena: 3094
Dodano: 11.10.2018
Odsłon: 1133
Składniki
- 4 udka z kurczaka
- 1,5 litra wody
- 1,5 łyżki żelatyny
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela
- marchewka, pietruszka, pora, pół selera
- kawałek papryki
- natka pietruszki
- 1 ząbek czosnku (jeśli lubimy jego zapach i smak)
- sól, pieprz
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Mięso umyć, zalać zimną wodą.
Dodawać pokrojone warzywa (bez papryki).
Gotować aż mięso będzie odchodzić od kości.
Ostudzić. Obrać ze skóry i kości.
-
Z wywaru odlać 1/2 litra i rozmieszać z gorącą żelatyną.
Odstawić do przestygnięcia,
Formę do babki przepłukać zimną wodą. Na dnie ułożyć pokrojoną marchewkę (nie za dużo, bo galarateka będzie miała słodki smak), listki pietruszki i drobno pokrojoną paprykę.
Następnie wyłożyć rozdrobnione mięso.
Zalać przestudzonym wywarem.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Przed podaniem zanurzyć na kilka sekund w misce z gorącą wodą by galaretka łatwo wyszła z formy.
Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 11 października 2018Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam galaretę z kury, ta wygląda pysznie.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz