Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie nie jest trudne do zrobienia. Bardzo smaczne. Ja wykorzystałam tylko skrzydełka z kurczaka, ale może to być cały kurczak, albo udka, pierś.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12218
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1373
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12929
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4956
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12218
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1373
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12929
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4956
Składniki
Oczyszczone, umyte skrzydełka zalać zimną wodą, tak, żeby mięso było przykryte i dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, suszone warzywa i sól. Gotować na wolnym ogniu ok 45 min, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wywar z mięsem przestudzić i przecedzić. Mięso dokładnie obrać z kości i większe kawałki mięsa pokroić lub poszarpać. Osączyć na sicie groszek konserwowy i kukurydzę. Pomieszać razem. Do wywaru dodać żelatynę i postawić na gazie. Mieszać i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotować. Do wywaru dodać mięso i groszek z kukurydzą. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku, pomieszać. Dno większej salaterki lub małych miseczek wyłożyć pokrojonym w plasterki jajkiem ugotowanym na twardo. Na jajka wylewać bulion z mięsem i warzywami. Salaterkę, miseczki wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała. Żeby wyjąć galaretkę z naczynia, wystarczy na kilka chwil naczynie zanurzyć w ciepłej wodzie. Galaretkę podawać oprószoną drobno pokrojonym koperkiem i skropioną sokiem z cytryny. Smacznego.