Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie nie jest trudne do zrobienia. Bardzo smaczne. Ja wykorzystałam tylko skrzydełka z kurczaka, ale może to być cały kurczak, albo udka, pierś.
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 16
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 46
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 193
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 16
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 46
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 193
Składniki
Oczyszczone, umyte skrzydełka zalać zimną wodą, tak, żeby mięso było przykryte i dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czarny, suszone warzywa i sól. Gotować na wolnym ogniu ok 45 min, aż mięso będzie odchodzić od kości. Wywar z mięsem przestudzić i przecedzić. Mięso dokładnie obrać z kości i większe kawałki mięsa pokroić lub poszarpać. Osączyć na sicie groszek konserwowy i kukurydzę. Pomieszać razem. Do wywaru dodać żelatynę i postawić na gazie. Mieszać i podgrzewać, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotować. Do wywaru dodać mięso i groszek z kukurydzą. Dodać pieprz czarny świeżo mielony i sól do smaku, pomieszać. Dno większej salaterki lub małych miseczek wyłożyć pokrojonym w plasterki jajkiem ugotowanym na twardo. Na jajka wylewać bulion z mięsem i warzywami. Salaterkę, miseczki wstawić do lodówki, żeby galaretka stężała. Żeby wyjąć galaretkę z naczynia, wystarczy na kilka chwil naczynie zanurzyć w ciepłej wodzie. Galaretkę podawać oprószoną drobno pokrojonym koperkiem i skropioną sokiem z cytryny. Smacznego.