Do góry

Przekąski Przepis na:

Kwiaty karczochów na Dzień Kobiet

Kwiaty karczochów na Dzień Kobiet

Autor:

Przepisów i artykułów: 516 Ocena: 10168

Dodano:

Odsłon: 235

Płatki odrywa się, macza w sosie, żeby dojść do serca- kwintesencji karczocha.

Składniki

  • karczoch 2 szt
  • cytryna, sól
  • sos: śmietana 18% pół kubeczka, czosnek 1 ząb, sól i pieprz, bazylia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jest teraz sezon na karczochy. Takiej odmiany jeszcze nie jadłam wiec byłam ciekawa jakie będą.
    Generalnie karczochy dzielą się na takie z dużymi sercami i ostowatymi liśćmi. Lub z mniejszymi sercami ale bardziej miękkimi płatkami wewnątrz.
    To chyba ta druga odmiana.

  2. Przycięłam je od góry i dołu i włożyłam do gotuj gotującej się wody posolonej, z sokiem z połowy cytryny. Karczoch szybko ciemnieje.

    Gotowałam jo dosłownie 5-10 minut. Zostawiłam je jeszcze w garnku, aby były ciepłe.

    Zrobiłam szybko sos czosnkowy, do śmietany wcisnęłam ząbek czosnku, doprawiłam solą i pieprzem, poszatkowałam liście bazylii.


  3. Z karczochów zdjęłam jeszcze grube płatki, jak na zdjęciu- ten po lewo.

    W tych zdjętych liściach w dolnych częściach tez jest część jadalna, wiec można podjadać przy obieraniu.

    Płatki odrywa się, macza w sosie, żeby dojść do serca- kwintesencji karczocha.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (36)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń