Do góry

Przekąski Przepis na:

Kwiaty karczochów na Dzień Kobiet

Kwiaty karczochów na Dzień Kobiet

Autor:

Przepisów i artykułów: 922 Ocena: 18767

Dodano:

Odsłon: 369

Płatki odrywa się, macza w sosie, żeby dojść do serca- kwintesencji karczocha.

Składniki

  • karczoch 2 szt
  • cytryna, sól
  • sos: śmietana 18% pół kubeczka, czosnek 1 ząb, sól i pieprz, bazylia
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Kwiaty karczochów na Dzień Kobiet

Przygotowanie

  1. Jest teraz sezon na karczochy. Takiej odmiany jeszcze nie jadłam wiec byłam ciekawa jakie będą.
    Generalnie karczochy dzielą się na takie z dużymi sercami i ostowatymi liśćmi. Lub z mniejszymi sercami ale bardziej miękkimi płatkami wewnątrz.
    To chyba ta druga odmiana.

  2. Przycięłam je od góry i dołu i włożyłam do gotuj gotującej się wody posolonej, z sokiem z połowy cytryny. Karczoch szybko ciemnieje.

    Gotowałam jo dosłownie 5-10 minut. Zostawiłam je jeszcze w garnku, aby były ciepłe.

    Zrobiłam szybko sos czosnkowy, do śmietany wcisnęłam ząbek czosnku, doprawiłam solą i pieprzem, poszatkowałam liście bazylii.


  3. Z karczochów zdjęłam jeszcze grube płatki, jak na zdjęciu- ten po lewo.

    W tych zdjętych liściach w dolnych częściach tez jest część jadalna, wiec można podjadać przy obieraniu.

    Płatki odrywa się, macza w sosie, żeby dojść do serca- kwintesencji karczocha.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (36)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń