Przekąski Przepis na:
Łemkowskie homiłki

Przepisów i artykułów: 2162 Ocena: 48070
Dodano: 07.08.2016
Odsłon: 20046
Składniki
- 1 kg tłustego sera białego
- 1 łyżka masła
- 3 łyżeczki suszonej mięty
- 1 l oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- suszona bazylia
- sól
> 6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Ser z masłem wyrabiamy na gładką masę, mieszamy z miętą.
Z sera formujemy małe kulki, układamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone).
Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce.
Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).
Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc.
Komentarze do przepisu (8)

ciacho50 12 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Pyszna propozycja :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

embepe13 09 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Te kuleczki się je tylko z chlebkiem, czy mają jeszcze jakieś szczególne zastosowanie? Są dosyć tłuste :) Odpowiedzi: 1 ▼3 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 08 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Świetne:) Odpowiedzi: 1 ▼6 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 07 sierpnia 2016Zgłoś do usunięcia
Mniam, mniam - wyglądają bajecznie :) Odpowiedzi: 1 ▼5 Kto głosował? | Odpowiedz