Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 255
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4965
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4838
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44900
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 517
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 255
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4965
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4838
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44900
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 517
Składniki
Do przygotowania lukru królewskiego potrzebujemy tylko trzy składniki. Białko, cukier puder i sok z cytryny kilka kropel.
Należy pamiętać o złotej proporcji 1 :5. Jedna porcja białka do pięciu porcji cukru (30 g białka, 150 g cukru pudru, 3 krople soku z cytryny)
Lukier królewski zastyga bardzo szybko, .więc jeśli go chcemy nieco później po zrobieniu, lub użyć tylko niewielką ilość, należy go szczelnie przykryć folą spożywczą tak aby dotykała lukru. Tak przykryty lukier możemy przechowywać w lodówce kilka dni.
Może się zdarzyć że lukier nie chce nam szybko wysychać, wystarczy dodać więcej cukru pudru.
Jest niezastąpiony przy dekorowaniu pierniczków, zawsze wychodzi śnieżnobiały, szybko zastyga, dzięki czemu można polukrowane pierniczki układać jeden na drugim.
Można też użyć barwników do farbowania, ale należy pamiętać aby użyć barwnika w żelu lub w proszku. Barwnik w płynie może spowodować że lukier zrobi się rzadszy i nie będzie tak szybko zasychał.
Na wysokich obrotach miksera ubić białka na pianę ale nie sztywną (ok 30 sekund). Następnie zmniejszamy moc miksera na 1 i małymi porcjami dodajemy cukier puder (należy pamiętać że cukier puder musi zawsze być przesiany przez sitko, aby nie było żadnych gródek). Lukier ubijamy ok 15 minut aż będzie śnieżnobiały. Pod koniec ubijania dodajemy sok z cytryny.
Sok z cytryny wpływa na elastyczność lukru, dzięki czemu łatwiej się dekoruje.