Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z checi wykorzystania resztek koziego sera powstal burger, który wszedl na stale na naszego jadlospisu. Pikantny smak z lekka slodycza to kompozycja hamburgera z kozim serem, gruszka i specjalnym sosem. Burger powstaje w oka mgnieniu, ale robi wrazenie na dlugo...
domowy burger na bułkach własnego wypieku z kotletem wołowym i chudym serem o...
Odsłon: 5047
Dzisiaj przepis na najbardziej popularny fast food, czyli klasyczny burger wo...
Odsłon: 1767
Zwykle zaczyna się niewinnie. Jednych drażni światło i nerwowo opuszczają rol...
Odsłon: 4760
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 94
Szybkie, syte jednogarnkowe danie.
Odsłon: 174
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1515
Zwykle zaczyna się niewinnie. Jednych drażni światło i nerwowo opuszczają rol...
Odsłon: 4760
Puszyste, delikatne, nie za słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem to jeden z...
Odsłon: 94
Szybkie, syte jednogarnkowe danie.
Odsłon: 174
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1515
Składniki
Na wstepie kilka uwag o sosie dijonnaise. Mówiac krótko sos dijonnaise jest to mieszanka majonezu z musztarda (najczesciej gruboziarnista dijon), który mozna kupic juz gotowy w sloiku lub przygotowac samemu. Najprostszy sposób to majonez + musztarda dijon + sok z cytryny i przyprawy. Sa tez wersje z winem, szalotkami lub sos na bazie zóltek jajek ugotowanych na twardo. Wszystko to kwastia wlasnego smaku i wlasnych inspiracji kuchennych. Mój sos przygotowalam jak majonez, z gruboziarnista musztarda dijon i lyzka musztardy stolowej.
Uzycie sosu do hamburgera to kwestia wlasnego smaku. Jedni wola musztarde, inni ketchup albo sos wlasnej kompozycji. Do tego hamburgera wybralam specjalna mieszanke - pikantny sos dijonnaise z odrobina pikantno-slodkiej musztardy figowej. Smak, który idealnie kombinuje sie z klasycznym smakiem hamburgera, koziego sera i lekka slodycza gruszki. 2 lyzeczki sosu dijonnaise zmieszalam z 2 lyzeczkami musztardy figowej. doprawilam sola i pieprzem.
Z gruszki wykroilam gniazdo nasienne i pokroilam ja w cienkie plastry, które obtoczylam w cukrze trzcinowym. Kozi ser pokrolilam w plastry. Mieso doprawilam sola, pieprzem, papryka i proszkiem chili, uformowalam hamburgery i grillowalam. Mozna je tez oczywiscie smazyc na patelni. Na elektrycznym grillu procedura trwa 2 mnuty w temp. 200° C, po czym przekrecam hamburgera na druga strone i ukladam na nim 2 plasterki koziego sera. Zmniejszam ogien na grillu i lekko karmelizuje plasterki gruszki, trwa to bardzo krótko, wiec trzeba uwazac, aby gruszki sie nie przypalily.
Po ok. 10 minutach hamburger jest gotowy. Buleczke smaruje sosem, klade na nim lisc salaty, nastepnie hamburgera ze stopionym serem i plasterek gruszki.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Szybka przekąska z tortilli
Przekąski
Grillowana mozzarella z dżemem malinowym
Przekąski
Grillowany camembert z sosem na bazie czerwonego wina i dżemu z owoców leśnych
Przekąski
Domowe chipsy ziemniaczane
Szybka przekąska z tortilli
Szybka i smaczna przekąska z tortilli z dodatkiem serka kanapowego , szynki o...
Odsłon: 69
Grillowana mozzarella z dżemem malinowym
Grillowana mozzarella to prosta, a jednocześnie bardzo smaczna propozycja na...
Odsłon: 50