Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z checi wykorzystania resztek koziego sera powstal burger, który wszedl na stale na naszego jadlospisu. Pikantny smak z lekka slodycza to kompozycja hamburgera z kozim serem, gruszka i specjalnym sosem. Burger powstaje w oka mgnieniu, ale robi wrazenie na dlugo...
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 392
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 367
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 392
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 822
Składniki
Na wstepie kilka uwag o sosie dijonnaise. Mówiac krótko sos dijonnaise jest to mieszanka majonezu z musztarda (najczesciej gruboziarnista dijon), który mozna kupic juz gotowy w sloiku lub przygotowac samemu. Najprostszy sposób to majonez + musztarda dijon + sok z cytryny i przyprawy. Sa tez wersje z winem, szalotkami lub sos na bazie zóltek jajek ugotowanych na twardo. Wszystko to kwastia wlasnego smaku i wlasnych inspiracji kuchennych. Mój sos przygotowalam jak majonez, z gruboziarnista musztarda dijon i lyzka musztardy stolowej.
Uzycie sosu do hamburgera to kwestia wlasnego smaku. Jedni wola musztarde, inni ketchup albo sos wlasnej kompozycji. Do tego hamburgera wybralam specjalna mieszanke - pikantny sos dijonnaise z odrobina pikantno-slodkiej musztardy figowej. Smak, który idealnie kombinuje sie z klasycznym smakiem hamburgera, koziego sera i lekka slodycza gruszki. 2 lyzeczki sosu dijonnaise zmieszalam z 2 lyzeczkami musztardy figowej. doprawilam sola i pieprzem.
Z gruszki wykroilam gniazdo nasienne i pokroilam ja w cienkie plastry, które obtoczylam w cukrze trzcinowym. Kozi ser pokrolilam w plastry. Mieso doprawilam sola, pieprzem, papryka i proszkiem chili, uformowalam hamburgery i grillowalam. Mozna je tez oczywiscie smazyc na patelni. Na elektrycznym grillu procedura trwa 2 mnuty w temp. 200° C, po czym przekrecam hamburgera na druga strone i ukladam na nim 2 plasterki koziego sera. Zmniejszam ogien na grillu i lekko karmelizuje plasterki gruszki, trwa to bardzo krótko, wiec trzeba uwazac, aby gruszki sie nie przypalily.
Po ok. 10 minutach hamburger jest gotowy. Buleczke smaruje sosem, klade na nim lisc salaty, nastepnie hamburgera ze stopionym serem i plasterek gruszki.