Do góry

Przekąski Przepis na:

Luksusowy burger

Luksusowy burger

Autor:

Przepisów i artykułów: 414 Ocena: 8193

Dodano:

Odsłon: 777

Z checi wykorzystania resztek koziego sera powstal burger, który wszedl na stale na naszego jadlospisu. Pikantny smak z lekka slodycza to kompozycja hamburgera z kozim serem, gruszka i specjalnym sosem. Burger powstaje w oka mgnieniu, ale robi wrazenie na dlugo...

Składniki

  • 2 bułki tostowe lub bułki do hamburgerów
  • 250 g mielonej wołowiny
  • sól, grubo mielony pieprz
  • słodka papryka
  • chili w proszku
  • 4 plasterki koziego sera
  • 1 gruszka
  • cukier trzcinowy
  • 2 łyżeczki sosu dijonnaise
  • 2 łyżeczki musztardy figowej
  • 2 liście sałaty lodowej
1-2 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Luksusowy burger

Przygotowanie

  1. Na wstepie kilka uwag o sosie dijonnaise. Mówiac krótko sos dijonnaise jest to mieszanka majonezu z musztarda (najczesciej gruboziarnista dijon), który mozna kupic juz gotowy w sloiku lub przygotowac samemu.
    Najprostszy sposób to majonez + musztarda dijon + sok z cytryny i przyprawy. Sa tez wersje z winem, szalotkami lub sos na bazie zóltek jajek ugotowanych na twardo.
    Wszystko to kwastia wlasnego smaku i wlasnych inspiracji kuchennych.
    Mój sos przygotowalam jak majonez, z gruboziarnista musztarda dijon i lyzka musztardy stolowej.

  2. Uzycie sosu do hamburgera to kwestia wlasnego smaku. Jedni wola musztarde, inni ketchup albo sos wlasnej kompozycji.
    Do tego hamburgera wybralam specjalna mieszanke - pikantny sos dijonnaise z odrobina pikantno-slodkiej musztardy figowej. Smak, który idealnie kombinuje sie z klasycznym smakiem hamburgera, koziego sera i lekka slodycza gruszki.
    2 lyzeczki sosu dijonnaise zmieszalam z 2 lyzeczkami musztardy figowej. doprawilam sola i pieprzem.

  3. Z gruszki wykroilam gniazdo nasienne i pokroilam ja w cienkie plastry, które obtoczylam w cukrze trzcinowym.
    Kozi ser pokrolilam w plastry.
    Mieso doprawilam sola, pieprzem, papryka i proszkiem chili, uformowalam hamburgery i grillowalam. Mozna je tez oczywiscie smazyc na patelni.
    Na elektrycznym grillu procedura trwa 2 mnuty w temp. 200° C, po czym przekrecam hamburgera na druga strone i ukladam na nim 2 plasterki koziego sera.
    Zmniejszam ogien na grillu i lekko karmelizuje plasterki gruszki, trwa to bardzo krótko, wiec trzeba uwazac, aby gruszki sie nie przypalily.

  4. Po ok. 10 minutach hamburger jest gotowy.
    Buleczke smaruje sosem, klade na nim lisc salaty, nastepnie hamburgera ze stopionym serem i plasterek gruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 stycznia 2019 No, no, po takim wypasionym burgerze miałbym dzień z głowy, nie mówiąc już, o dwóch ;) Super dodatki, a kozi ser i gruszka to już klasyka.
Pyszna burger i wiemy, co jemy :)
Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń