Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trzeba przyznać, że przyroda i pogoda rozpieszcza nas w tym pierwszym tygodniu maja: jest tak pięknie i soczyście zielono, że nie chce się siedzieć w domu. W takie dni doskonale sprawdzają się ciepłe przekąski z ciasta francuskiego, które ekspresowo się przyrządza, można dowolnie dekorować i zabrać tam, gdzie dusza zapragnie - na przykład na kocyk nad jakąś wodę. W moich wytrawnych wersjach bezapelacyjnie obowiązkowe są zielone oliwki. Do tego najlepiej coś czerwonego, czyli papryka i mini pomidorki. Wykończenie ponownie zielone w postaci jabłuszek kaparowych i świeżych listków bazylii. Całość okraszona oregano i serem z niebieską pleśnią. Wierzcie mi, po takim jedzonku chce się Ż... :-)
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 689
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 405
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13302
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 527
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 689
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 405
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13302
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 527
Składniki
Ciasto rozwinąć i podzielić na 8 prostokątów, każdy posmarować sosem paprykowym. Pieczarki obrać i wraz z ogonkami pokroić na plasterki, szynkę poszarpać lub pokroić w grubszą kostkę; ułożyć na cieście. Oliwki osączyć z zalewy, każdą przekroić na pół i po 4 połówki ułożyć na pizzerinkach. Pomidorki pokroić wzdłuż na ćwiartki (jeśli są większe) lub połówki i także ułożyć na cieście. Paprykę opłukać i posiekać na paski, rozrzucić na pozostałe składniki. W palcach kruszyć ser pleśniowy i posypać pizzerinki. Posypać oregano. Zapiekać około 15 - 18 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika dekorować każdy jednym lub dwoma jabłuszkami kaparowymi oraz bazylią. Nie piszę, jak przechowywać, bo na pewno nie uchowają się! Najlepiej od razu zróbcie podwójną porcję.