Do góry

Przekąski Przepis na:

Makaron muszle z bukietem serów

Makaron muszle z bukietem serów

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 353

Dodano:

Odsłon: 743

Lekkie, jarskie danie dla miłośników serów.

Składniki

  • Makaron muszle (conchiglioni) - 16 szt.
  • Mrożony szpinak - 4 bryłki
  • Ser feta - 1 opakowanie
  • Ser mozzarella - 1 kulka
  • Ser mozzarella (do utarcia) - 20 dag
  • Suszona żurawina - 10 dag
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Przecier pomidorowy - 1 kartonik
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Czerwone wino, wytrawne - 1/4 szklanki
  • Masło - 1 łyżka
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Muszle obgotowujemy w wodzie, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (może być al dente).

  2. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę (lub drobniutko siekamy). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez 1 minutę. Dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  3. Ser feta i ser mozzarella (w kulce) kroimy w kostkę. Żurawinę przepłukujemy ciepłą wodą. Przygotowujemy sos : Na oleju podsmażamy posiekany ząbek czosnku (przez około 1 minutę). Wlewamy około 3/4 kartonika przecieru pomidorowego. Podsmażamy doprawiając solą, pieprzem, bazylią, przez około 5 minut. Podlewamy czerwonym winem i smażmy jeszcze około 5 minut. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką masła.

  4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dno wlewamy przygotowany sos pomidorowy. Muszle nadziewamy szpinakiem i pokrojonymi w kostkę serami. Na wierz dodajemy kilka owoców żurawiny. Muszle wkładamy do formy z sosem. Posypujemy tartym serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy 20 minut. Przez pierwsze 10 minut pieczenia przykrywamy naczynie folią aluminiową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 marca Patrząc na skład i fotę, to już to lubię :) Super przepis, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń