Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, jarskie danie dla miłośników serów.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22632
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4737
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44792
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 653
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22632
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14962
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4737
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44792
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 653
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Składniki
Muszle obgotowujemy w wodzie, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (może być al dente).
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę (lub drobniutko siekamy). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez 1 minutę. Dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser feta i ser mozzarella (w kulce) kroimy w kostkę. Żurawinę przepłukujemy ciepłą wodą. Przygotowujemy sos : Na oleju podsmażamy posiekany ząbek czosnku (przez około 1 minutę). Wlewamy około 3/4 kartonika przecieru pomidorowego. Podsmażamy doprawiając solą, pieprzem, bazylią, przez około 5 minut. Podlewamy czerwonym winem i smażmy jeszcze około 5 minut. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką masła.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dno wlewamy przygotowany sos pomidorowy. Muszle nadziewamy szpinakiem i pokrojonymi w kostkę serami. Na wierz dodajemy kilka owoców żurawiny. Muszle wkładamy do formy z sosem. Posypujemy tartym serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy 20 minut. Przez pierwsze 10 minut pieczenia przykrywamy naczynie folią aluminiową.