Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekkie, jarskie danie dla miłośników serów.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 671
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1444
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458684
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1726
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 671
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1444
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458684
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1726
Składniki
Muszle obgotowujemy w wodzie, zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu (może być al dente).
Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę (lub drobniutko siekamy). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek przez 1 minutę. Dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Ser feta i ser mozzarella (w kulce) kroimy w kostkę. Żurawinę przepłukujemy ciepłą wodą. Przygotowujemy sos : Na oleju podsmażamy posiekany ząbek czosnku (przez około 1 minutę). Wlewamy około 3/4 kartonika przecieru pomidorowego. Podsmażamy doprawiając solą, pieprzem, bazylią, przez około 5 minut. Podlewamy czerwonym winem i smażmy jeszcze około 5 minut. Pod koniec zaciągamy 1 łyżką masła.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Na dno wlewamy przygotowany sos pomidorowy. Muszle nadziewamy szpinakiem i pokrojonymi w kostkę serami. Na wierz dodajemy kilka owoców żurawiny. Muszle wkładamy do formy z sosem. Posypujemy tartym serem mozzarella. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy 20 minut. Przez pierwsze 10 minut pieczenia przykrywamy naczynie folią aluminiową.