Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe bułeczki doskonale się nadają jako dodatek do sałatek.
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 110
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2639
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107400
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2081
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 110
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2639
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 107400
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2081
Składniki
Mąkę (3-4 łyżki) wsypać do miski, zrobić małe wgłębienie, wsypać drożdże, letnie mleko oraz cukier zamieszać rozczyn. Obsypać mąka i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, olej oraz resztę mąki. Wyrobić ciasto tak aby nie kleiło się do rąk (w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką). Uformować kulę posypać mąka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok godzinę. Po wyrośnięciu formować małe kulki i odstawić na chwile do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki (ok 10 minut), posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym serem. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.