Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe bułeczki doskonale się nadają jako dodatek do sałatek.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118148
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8424
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3118
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2162
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1549
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118148
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8424
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3118
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2162
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1549
Składniki
Mąkę (3-4 łyżki) wsypać do miski, zrobić małe wgłębienie, wsypać drożdże, letnie mleko oraz cukier zamieszać rozczyn. Obsypać mąka i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, olej oraz resztę mąki. Wyrobić ciasto tak aby nie kleiło się do rąk (w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką). Uformować kulę posypać mąka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok godzinę. Po wyrośnięciu formować małe kulki i odstawić na chwile do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki (ok 10 minut), posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym serem. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.