Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe bułeczki doskonale się nadają jako dodatek do sałatek.
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24928
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 103
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1313
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 24928
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 103
Składniki
Mąkę (3-4 łyżki) wsypać do miski, zrobić małe wgłębienie, wsypać drożdże, letnie mleko oraz cukier zamieszać rozczyn. Obsypać mąka i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce na ok 15 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, olej oraz resztę mąki. Wyrobić ciasto tak aby nie kleiło się do rąk (w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką). Uformować kulę posypać mąka i odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok godzinę. Po wyrośnięciu formować małe kulki i odstawić na chwile do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki (ok 10 minut), posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać tartym serem. Piec ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.