Połączenie przegrzebków ze skarmelizowaną cykorią i dodatkiem selerowego puree, dla mnie rewelacja. Duży nakład pracy w sensie synchronizacji, ale efekt wynagradza.
Małże Świętego Jakuba w sosie Beurre Blanc
Składniki
- 24 muszle Świętego Jakuba
- półtora kg selera korzeniowego
- 100 g masła
- 200 ml gęstej śmietany
- 4 cykorie
- 2 łyżeczki curry
- cukier
- Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina
- sok z cytryny
- 2 szalotki
- listek laurowy
- 100 ml śmietany 18 %
- 200 g masła
- 1 pęczek koperku
Składniki
- 24 muszle Świętego Jakuba
- półtora kg selera korzeniowego
- 100 g masła
- 200 ml gęstej śmietany
- 4 cykorie
- 2 łyżeczki curry
- cukier
- Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina
- sok z cytryny
- 2 szalotki
- listek laurowy
- 100 ml śmietany 18 %
- 200 g masła
- 1 pęczek koperku

Etapy przygotowania
Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree. Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem poszczególne listki cykorii. Rozgrzałem masło z cukrem, włożyłem listki cykorii, lekko mieszałem, aby całe pokryły się karmelem. Włożyłem małże na bardzo gorącą patelnię, zrumieniłem z każdej strony. Podałęm z selerowym puree i listkami cykorii. Polałem sosem Beurre Blanc.

Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 806
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1254
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 343
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pożywna, smaczna.
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegetariańskie
- Makaron
- Warzywa
- Kapusta
- Fasolka
- Nabiał
- Ser
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Płatki
- Makarony
- Makaronowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 806
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 1254
Ciasto z tego przepisu jest elastyczne, dobrze pierogi się skleja, nie lepi s...
Odsłon: 343



Składniki
- 24 muszle Świętego Jakuba
- półtora kg selera korzeniowego
- 100 g masła
- 200 ml gęstej śmietany
- 4 cykorie
- 2 łyżeczki curry
- cukier
- Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina
- sok z cytryny
- 2 szalotki
- listek laurowy
- 100 ml śmietany 18 %
- 200 g masła
- 1 pęczek koperku
Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę z curry i wymieszałem z selerowym puree. Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem poszczególne listki cykorii. Rozgrzałem masło z cukrem, włożyłem listki cykorii, lekko mieszałem, aby całe pokryły się karmelem. Włożyłem małże na bardzo gorącą patelnię, zrumieniłem z każdej strony. Podałęm z selerowym puree i listkami cykorii. Polałem sosem Beurre Blanc.
Prezentują się bajecznie! Mniam :)
Faktycznie, efekt końcowy olśniewający :) Super !!!