Do góry

Przekąski Przepis na:

Marynowane jajka

Marynowane jajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 337 Ocena: 2732

Dodano:

Odsłon: 4335

Zbliżają się Święta Wielkanocne na których nie może zabraknąć jajek. Oto jedna z moich propozycji:

Składniki

  • 12 jajek
  • 1 czerwona cebula pokrojona w krążki
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki octu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 ząbków czosnku
  • kawałek świeżej, czerwonej papryki
  • po 1 łyżeczce: soli, gorczycy i czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka włożyć do garnka i zalać zimną wodą.
    Doprowadzić do zagotowania. Zestawić z ognia i pozostawić w garnku z gorącą wodą 12 minut.
    Pilnować czasu- bo to bardzo ważne.
    Wyjąć jajka z wody ale nie zalewać zimną wodą tylko zostawić by ostygły.
    Obrane jajka włożyć do dużego słoja razem z przyprawami i pokrojoną cebulą oraz papryką.

    Zagotować wodę z octem i cukrem oraz solą.
    Odstawić do ostygnięcia. Zalać jajka. Zamknąć słój i wynieść w chłodne miejsce na tydzień przed podaniem.
    Po tym czasie, jajka nabiorą smaku marynaty.
    Można je jeść z majonezem, sosami lub pokroić w plastry i ułożyć na kanapkach.
    Wybornie smakują w sałatkach.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 12 kwietnia Przypomniały mi się Wyspy Brytyjskie...i to nie są miłe wspomnienia.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 marca ciekawi mnie czy tak zrobione jajka nie zepsują się... Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń