Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
1 porcja - 500 kcal
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415606
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2631
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3987
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 415606
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2631
Składniki
Mak sparzyć mlekiem, odcedzić i dwukrotnie zemleć. Żółtka utrzeć z 1/2 cukru, z resztą cukru ubić sztywną pianę z białek. Do maku dodać żółtka, miód i rodzynki, skórkę pomarańczową, po kilka kropel obu esencji i bułkę tartą. Wymieszać, połączyć z pianą z białek. Połową ciasta napełnić trójkątną formę, piec 25 minut w temp. 170°C. W ten sam sposób upiec resztę ciasta. Śmietanę zagotować z glukozą, wymieszać ze stopioną czekoladą. Masło utrzeć. Dodać najpierw czekoladę, a potem rum. Przełożyć blaty makowe. Częścią polewy posmarować też boki i połowę mazurka.