Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to bardzo prosta alternatywa dla wędlin gotowych. Stosunkowo łatwo i szybko się go robi a do tego można wykorzystać różne rodzaje mięs
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 18
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 55
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26527
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 18
To koktajl w wersji wytrawnej, ale na pewno zasmakuje nie tylko dorosłym. Jes...
Odsłon: 55
Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...
Odsłon: 26527
Składniki
Kupić kawałek mięsa może to być szynka, karczek, boczek czy co tam chcecie - umyć go, dobrze ponakłuwać ostrym nożem żeby smaki i sól mogła wejść do środka mięsa i zalać wodą.
Dodać majonez rozbęłtany z wodą a jak nie macie majonezu to można wlać od pół do 1 szklanki mleka, wsypać sól i resztę przypraw, specjalnie nie podawałam jakie zioła dodać bo to już zależy od inwencji i smaku. Może to być jedno zioło np. majeranek ale można jak najbardziej dać kilka ulubionych ziół
Wszystko razem zagotować, jak juz się zagotuje to zmniejszyć ogień tak aby tylko lekko mrugało (może nawet troszkę mniej jak rosół) i potrzymać tak na ogniu jakieś 20-25 min. Wyłączyć gaz, mięska NIE WYJMOWAĆ z zalewy i zostawić na noc (ja nawet nie zdejmuje garnka z kuchenki)
Mięsko wyjąć z zalewy i upiec w rękawie. Ja piekę ok 2 godz. ale to zależy od wielkości mięsa. Jak ktoś chce można do pieczenia dać kilka ząbków czosnku. Takie mięsko jest różowe dzięki soli petlowej i smakuje u nas często się go robi. Mięsko czasem wśrodku potrafi mieć szary sam środek tzn. że zalewa wszędzie nie dotarła ale nie wpływa na walory smakowe także bez obaw,