Do góry

Przekąski Przepis na:

Mięsne pulpety w zalewie słodko-kwaśnej / Pulpety w occie

Mięsne pulpety w zalewie słodko-kwaśnej / Pulpety w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 9407

Dodano:

Odsłon: 5231

Zapraszam po przepis na pulpety w słodko-kwaśnej zalewie. Mięso w occie - wywołuje to zdziwienie i nie każdemu zasmakuje, polecam jednak zaryzykować, dla mnie są świetne. Podaje się je na zimno jako przekąskę, świetne pod kieliszek:).

Składniki

  • Pulpety:
  • 500g mięsa mielonego
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, vegeta
  • ...
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 6 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1 duża cebula
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy.

  2. Mięso mielone łączymy z warzywami, natką pietruszki, bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i vegetą. Dokładnie ugniatamy, formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około 20 minut. Wyciągamy z wody.

  3. Przygotowujemy zalewę: w garnku umieszczamy wodę, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze około 3 minuty.

  4. Pulpety umieszczamy w garnku lub dużym słoiku. Wlewamy zalewę. Studzimy, po czym schładzamy przez minimum 24h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń